banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Alkotmánybíróságon óvta meg a kormány a köztisztviselők bérpótlékát

Az alkotmánybíróságon emelt kifogást a kormány hétfőn az ellen az ötven százalékos bérpótlék ellen, amelyet június végén szavazott meg a köztisztviselők számára a parlament.

A törvényhozók valamennyi köztisztviselőnek és a közméltóságnak - vagyis saját maguknak is - az alapbér ötven százalékával egyenlő "veszélyességi és neuropszichológiai túlterheltségi" pótlékot irányoztak elő, a köztisztviselők jogállását szabályozó törvény módosítása révén. A kihirdetésre váró jogszabály a pótlékot beépítené az alapbérbe, így minden további juttatás alapját másfélszeresére növelné.

A kormány szerint az intézkedés azért sérti az alkotmányt, mert hátrányos megkülönböztetést jelent más közalkalmazottakkal szemben és a törvényhozók anélkül rendelkeztek a költségvetési kiadások növeléséről, hogy meghatározták volna annak forrását. A kabinet becslése szerint az intézkedés évi 3,4 milliárd lejes többletterhet ró a költségvetésre, és a tervezett 2,95 százalékos GDP-arányos hiány túllépését eredményezné, megsértve a Maastrichti Szerződést.

A parlament tavaly novemberben a Dacian Cioloș miniszterelnökre és szakértői kormányára bízta az ország vezetését az idén év végén tartandó parlamenti választásokig. A kabinet beiktatását az egymással versengő pártok többsége megszavazta, de valamennyi politikai erő igyekszik ellenzéki hangot megütni vele szemben. A törvényhozásban idén több olyan - a választók kegyeit kereső - jogszabályt is nagy többséggel elfogadtak, amelyet a kormány ellenzett.

A Cioloș-kormány a kórházi ügyeletek vállalására ösztönző - szintén fedezet nélkül - előirányzott, két minimálbérig terjedő extra juttatásellen is óvást emelt hétfőn az alkotmánybíróságnál. 

Egy hasonló jogvitában az alkotmánybíróság korábban a Cioloș-kabinetnek adott igazat, amikor megsemmisítette a volt önkormányzati vezetőknek megszavazott extra nyugdíjat. A parlament azonban kisebb módosításokkal ismét elfogadta az illető törvénytervezetet, amely ellen a kormány ismét alkotmányossági óvást nyújtott be a taláros testülethez.

Kapcsolódók

Kimaradt?