Visszatér a kánikula, de csak a hét végéig

Visszatér a kánikula az egész országba: a meteorológusok nagy meleget jósolnak a következő napokra. A hét végén enyhülés és sok csapadék várható.

Hétfőn az egész országban felmelegedés várható, felhős égboltra csak hegyvidéken lehet számítani. Futó záporok is csak elvétve fordulhatnak elő. A maximális nappali hőmérsékleti értékek 25 és 35 fok között alakulnak, a kánikula főleg Olténia déli részére lesz jellemző.  

Kedden folytatódik a felmelegedés, az ország keleti, déli területein délutánra már kánikula lesz. Olténia dél-nyugati részén akár 36  fokig is felfutat a hőmérő higanyszála, az ország többi részén az átlaghőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak majd. A meleget enyhítő szélre dél-nyugaton és észak-keleten, valamint a hegyvidékeken van némi kilátás.   

A hét közepén 27-27 Celsius fok közötti maximális hőmérsékleti értékekre kell számítani, az előrejelzések az ország észak-nyugati, helyenként déli és középső területein a hőérzet mutatója megközelíti a határnak számító 80-as értéket. Szerdán estére a légköri instabilitás fokozódik nyugaton, északon és az ország középső területein, ahol időszakos felhősödésre lehet számítani, valamint erős szélllel és villámlással kísért jégesők, záporok is kialakulhatnak.

Csütörtökön a Kárpátok közötti területeken enyhe hőmérséklet-csökkenést jósolnak a szakemberek, az ország többi részén, főleg délen folytatódik a kánikula, a maximális hőmérsékleti értékek elérhetik a 37 Celsius fokot is. Az esti órákban Olténiában, Moldovában és Munténiában záporok és jégesők enyhítik a meleget, a lehullt csapadékmennyiség jelentős lehet.

Péntektől a légköri instabilitást követő meteorológiai jelenségek – záporok, jégeső, szélvihar – az egész országra kiterjednek, a hőmérsékleti értékek mindenhol csökkenek, helyenként főleg nyugaton, északon és az ország középső területein hűvösnek mondható idővel kezdődik a hétvége. 

Kapcsolódók

Kimaradt?