Tusványos üzeni: itthon voltunk, vagyunk, leszünk Európában

Itthon voltunk, vagyunk, leszünk Európában szlogennel szervezik meg az idei Tusványost – tudtuk meg hétfőn a szervezőktől Kolozsváron. A 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diktábor idén július 19. és 24. között zajlik, számos témával, meghívottal és újdonsággal.

A Magyar Ifjúsági Tanács és Pro Minoritate Alapítvány mellett társszervező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács részéről Sándor Krisztina programfelelős elmondta, igyekeznek olyan mottót választani évről évre, ami aktuálpolitikai jelentőséggel bír, ezért választották az „Itthon voltunk, vagyunk, leszünk Európában” szlogent. Véleményük szerint újra kell gondolni, hogy mit is jelent Európa. A kontinens színes kell maradjon, a székelykaput is ezért választották a rendezvény jelképül – hangzott el.

Az európai keresztény identitás jelene és jövője, Közép-Kelet Európa helye és szerepének felértékelődése, az EU jelene és jövője, az együttműködésnek tartalmi és formai szempontjai, a Brexit lesznek azok a forró témák, amelyeket a meghívottak vitatni fognak a hat napban. Körüljárják ugyanakkor a különféle gazdaságpolitikai, nemzetpolitikai témákat, a kulturális-oktatási életet, de az autonómia is terítékre kerül európai példák felmutatásával, és a MOGYE ügyével, az erdőkitermeléssel, a szórványkérdéssel, a választások elemzésével is foglalkoznak.

Számos magyar kormányzati szereplő lesz jelen, és román előadók meghívására is törekszenek – bár komoly előrelépés nem lesz idén sem, a visszajelzések alapján. Szombaton Tőkés László és Németh Zsolt társaságában ebben az évben is beszédet tart Orbán Viktor miniszterelnök.

Kávéház, musical, borkóstoló

A Bagossy Brothers Company és Ákos nyitja a tábort, többek között fellép az Intim Torna Illegál, Maszkura és a Tücsökraj, a Tankcsapda, Rúzsa Magdi, a Vad Fruttik, a Quimby, az Evilági, a Kicsillag – sorolta Popa Ilona, a MIT alelnöke, erdélyi főszervező. A megszokott sátrak mellett irodalmi kávéház is megnyitja kapuit ebben az évben, de saját musicalt is szerveznek, közmédia-sátrat húznak fel, egyetemisták és főiskolások mutatják be intézményeiket, ökumenikus missziónak, gyerekfoglalkozásoknak, borkóstolóknak engednek teret.

Fancsali Barna MIT-elnök elmondta, a MIT-sátorban emberközeli témákkal jelentkeznek, így sporttal, közélettel, kulturális élettel foglalkoznak, reggelente pedig a kókadt táborozókat próbálják felrázni finomkávéval és rádióadással. „Évek óta fontosnak tartjuk, hogy erdélyi fiatal zenekaroknak adjunk teret” – hangzott el.

Idén három új házikó várja a táborlakókat. Délután 4 óráig ingyenes a belépés, a későbbi órákban tíz lejért lehet belépni a tábor területére. A sátorozás olcsóbb lett, tíz lej a napi, ötven lej a hetijegy.

Kapcsolódók

Kimaradt?