Miért nem tette még le az esküt Dan Voiculescu szenátor?

„Zseniális stratégiával” próbálja elkerülni Dan Voiculescu szenátor, a Konzervatív Párt alapító elnöke, hogy évek óta zajló korrupciós perében ítélet szülessen – nyilatkozta Daniel Fenechiu ügyvéd szombaton a Romania TV-ben.

A politikus-üzletember még mindig nem tette le a parlamenti esküt, így jogi értelemben nem tagja a felsőháznak. Blogján a késést azzal magyarázta, hogy ebben az időszakban orvosi vizsgálatokon kell átesnie, ám valójában a perét késlelteti.dan voiculescu

Voiculescut befolyással történő üzérkedés és pénzmosás vádjával állították négy és fél éve bíróság elé. Mivel a politikusnak parlamenti mandátuma van, perét a legfelsőbb bíróság tárgyalta. A végéhez közeledő per azonban júniusban átkerült a bukaresti törvényszékhez, mert a szenátor – szintén időhúzás céljából – lemondott mandátumáról.

A választásokon Voiculescu újabb mandátumhoz jutott, így ügynek ismét át kellene kerülnie a legfelsőbb bírósághoz, ám a politikus nem tette le a parlamenti esküt, így pere a törvényszék hatáskörében marad. Daniel Fenechiu szerint nem kizárt, hogy később a szenátor ismét lemond mandátumáról, hogy bűnvádi dossziéja ide-oda tologatásával ismét időt nyerhessen.

Dan Voiculescu vád szerinti bűncselekményei 2018-ban évülnek el.

Kimaradt?