2,5 tonna kokaint foglaltak le Konstancánál

Rekordnak számító kokaint foglalt le a rendőrség a konstancai kikötő egyik hajóján - tájékoztat a Mediafax. A 2,5 tonna kábítószert egy Dél-Amerikából érkező hajón találták meg.

Ez a legnagyobb kábítószerfogás Romániában, Európában pedig az egyik legnagyobb - mondta Daniel Horodniceanu, a vádhatóság főügyésze.

A kokaint elsősorban a nyugat-európai piacra szánták, Románia csupán a tranzitország szerepét töltötte volna be. A fogás 625 millió eurót ér.

A terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) foglalta le az áru egy részét, a hatóság székhelyére ötven zsák kokaint szállítottak, a zsákok három autóban fértek csak el. 

Az ügyben összesen hat embert vettek őrizetbe, ötöt Romániában, a hatodikat Spanyolországban. A Romániában őrizetbe vettek egyike kolumbiai állampolgár, a másik négy pedig litván.

A vádhatóság szerint a gyanúsítottak április és június között szállították Romániába a drogot Kolumbiából, amit egy banánszállítmányba rejtettek el. A drogcsempészek a hűtőládák falába rejtették el a kokaint. Ezt követően megpróbálták tovább szállítani, egy raktárt béreltek a kokain újracsomagolására, a hatóságok ekkor vették őrizetbe a gyanúsítottakat.

A Romániában elfogott öt elkövetőt már 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték, miután a bukaresti törvényszék jóváhagyta az ügyészség erre vonatkozó kérését.

Romániában legutóbb 2009-ben foglaltak le a hatóságok szintén Konstanca kikötőjében több mint egy tonna kokaint, mostanáig ez számított a legnagyobb kábítószerfogásnak az országban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?