Minisztérium: nem hibásak a kisérettségi matematikatételei

Már több mint 40 ezren írták alá azt az internetes petíciót, amelyben a nyolcadikos diákok szülei a kisérettségi matematika tételeinek felülvizsgálatát követelik az oktatási minisztériumtól – számolt be csütörtökön az Agerpres. FRISSÍTÉS: az Országos Értékelési és Vizsgáztató Központ közleményben kérte ki magának a "vádakat".

A szülők szerint ugyanis az I-es feladatsor 6-ik feladatának ábrázolási módja megtéveszthette a diákokat, ezért nagyon sokan nem a javítókulcs szerint öt pontot érő eredményt jelölték be megoldásként.

A feladat egy diagram adatainak értelmezése volt. Az ábra egy matematika felmérés eredményeinek eloszlását szemléltette egy nyolcadikos osztályban. Az egyik tengelyen az osztályzatokat, a másikon az adott osztályzatot elérő diákok számát tüntették el a feladat szerkesztői. Csakhogy a petíció aláírói szerint nem egyértelmű, hogy melyik tengely melyik adatot ábrázolja. Így nagyon sok diák nem a javítókulcs szerinti 3-as számot, hanem a 8-ast jelölte meg megoldásként.

A tételsor szerkesztőinek feltételezett mulasztására szerda este egy olvasónk is felhívta a figyelmet, aki ábrát is mellékelt mondanivalójához. „A dolgozatban egy nagyon nehezen észrevehető részen fel van tüntetve, hogy a szürke rész jelzi a "număr elevi" -t. Így nem 3 tanuló ért el 5-öst, hanem ellenkezőleg, 8” – jelezte portálunknak. A petíció aláírói arra is panaszkodnak, hogy a tételeket fekete-fehéren fénymásolták, és ez még jobban megnehezítette a diákok dolgát.

Petíciójukban a szülők azt kérik, hogy azok a diákok is kaphassák meg a javítókulcs szerinti öt pontot, akik a 8-ast jelölték be megoldásnak. Csütörtökön írásban is benyújtják a minisztériumhoz a tiltakozásukat.

FRISSÍTÉS: Az Országos Értékelési és Vizsgáztató Központ közleményben pontosított a feladat kapcsán. Közlésük szerint a feladat nem volt megtévesztő, így csupán egyetlen választ tudnak helyesként elfogadni, mégpedig azt, amelyik a javítókulcsban is szerepel. Felhívják a figyelmet, hogy a feladat nem volt idegen a tanulók számára, hiszen azt már jóval a vizsga előtt közzé tették mint lehetséges tételt. A közleményt itt olvashatja. 

Kapcsolódók

Kimaradt?