Túl az egymilliárdos nézettségen a Gangnam Style

Alig öt hónappal a feltöltése után elérte a YouTube-on az egymilliárd megtekintést a koreai popsztár Psy Gangnam Style című videoklipje, olyan álomhatárt törve át ezzel, aminek eddig még senki csak a közelébe sem került.

A bizarr videóval felturbózott sláger november végén lett hivatalosan is az internet legnézettebb videója, amikor megelőzte Justin Bieber 800 millió megtekintésnél járó Baby című számát.

Psy Koreában már öt albumot adott ki a Gangnam Style előtt, és a legnépszerűbb előadók közé számított. A Szöul Manhattanjének is gúnyolt fényűző Gangnam városnegyed lakóit (illetve a gangnaminak látszani próbáló prolikat) kifigurázó klip a július 15-i megjelenés után két hétig nem igazán tűnt fel senkinek Koreán kívül, a lavinaszerű sikert az indította be, amikor a Reddit közössége felkapta a számot, majd július 28-án Robbie Williams is kilinkelte a személyes blogára.gang

Innen már nem volt megállás, Psy egy csapásra nemzetközi sztár lett, és egy vagyont keresett. A klip jellegzetes lovacskázós táncát annyian utánozzák, hogy az lassan kezd kínos lenni, Szilveszter éjszakáján Berlinben például százezres tömeget várnak a brandenburgi kapuhoz, hogy össznépi gangnam style-ozással táncoljanak át az új évbe.

Az egymilliárdot a videó magyar idő szerint 21-én délután érte el, mellékesen a 6,1 milliónál járó pozitív nézői visszajelzés is rekord a YouTube-on. A jeles alkalomból a YouTube kis táncoló Psy-figurát tett egy napra a logója mellé. Ha a jelenlegi, napi 7 millió körüli megtekintés tempója nem lassul, 2013 őszére meglehet a kétmilliárd is.

Kimaradt?