Hegyimentőket díjaztak Csíkszeredában

Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának idei megvalósításairól és további terveiről számoltak be, illetve tagjait díjazták december 21-én, pénteken délelőtt a megyeháza márványtermében.

A fejlődés éve volt 2012, mondta Fekete Örs, a hegyimentő közszolgálat vezetője. A megyei tanács pályázata révén speciális járművekkel és elsősegélynyújtó felszereléssel bővült állományuk. Ezek segítségével munkájuk hatékonyabb, javult a reakcióidejük, amiért köszönet illeti a megyei vezetést.

HegyimentokDijazasa2012dec21 3

Hatvan iskolában több mint 1500 gyereket szólított meg az általuk szervezett 128 program, de tevékenységükbe bevonták a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedőket is.

Felújítottak 120 km turistaösvényt, amit digitalizáltak is, 19 táblát, 20 irányjelzőt, 4 menedéket, 16 új mászófalat készítettek el. Elkészült az első sziklamászó útmutató kiadványuk is, amely három nyelven elérhető. Megalakult a búvárszakosztály, és elkezdődött a barlangi mentőcsapat képzése, szervezése.

Több mint 600 esetben riasztották, esetenként más megyékben is segítettek, ismertette az idei év tevékenységét Fekete Örs, és végül köszönetet mondott Hargita Megye Tanácsa vezetőségének, alkalmazottaiknak és az önkénteseknek.

HegyimentokDijazasa2012dec21 6

Birtalan József, a megyei tanács alelnöke a hegyimentők munkájának fontosságát hangsúlyozta, és köszönetet mondott az egész csapatnak. A folyamatos kihívásokról, de a pozitív irányról beszélt Borboly Csaba tanácselnök. Nincs egységes séma, ami segítené a problémák megoldását, mondta, de munkájukra, az állandó bővítésre egyértelműen szükség van.

Mindehhez az elkövetkezőkben újabb pályázati finanszírozásokat vonnak be, valamint fontosnak tartja az alakulat kiadványainak minél szélesebb körben való terjesztését, hogy a lakosság is ismerje munkájukat és annak eredményét. A tervek között szerepel egy földrajztankönyv kiadása, ismertette.

HegyimentokDijazasa2012dec21 2

Hozzátette: vannak lehetőségek, amelyeken dolgozni kell, ehhez kérte a hegyimentők segítségét. A turisztikai fejlesztés kapcsán a Kovászna megyével közös Csomád–Bálványos-projektet, illetve a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás létrejöttét említette, valamint hogy továbbiakról is tárgyalnak már a szomszédos megyékkel. Az elnök a hegyimentőknek további sok sikert kívánt tevékenységükhöz.

A gyergyói hegyimentőket a legnépesebb gyerekprogram lebonyolításáért díjazták, a tájékozódási versenyen 280 gyereket mozgósítottak. Az év legfontosabb projektjéért, a bányagödrök bekerítéséért a Naskalaton a csíki hegyimentőket, a Székely majálisért az udvarhelyieket jutalmazták.

HegyimentokDijazasa2012dec21 4

A maroshévíziek a legszebb projektért kaptak díjat, mivel tájba illő pihenőhelyeket alakítottak ki, forrásokat tisztítottak meg és kutakat építettek. Önzetlenségéért kitüntették a gyergyói Kiss Tivadart, aki 30 éve önkéntesen dolgozik a megyei hegyimentésért, valamint oktatója az országos hegyimentő-iskolának. Kiss Tivadar meghatottan fogadta a kitüntetést, az őt illető laudációt Fekete Örs mondta.

A díjakat Borboly Csaba megyeitanács-elnök adta át, majd őt is megajándékozta a hegyimentők alakulata.

Kimaradt?