Hányszor volt már világvége-láz?

Meg sem lehet számolni, pontosan hány esetben röppent fel ezidáig a hír, hogy hamarosan vége lesz a világnak. Időszámításunk óta 49 ilyen dátumot tartanak nyilván. Csillagászok jóslatai, vallási vezetők jövendölései, napfogyatkozások, ezredfordulók okoztak legtöbbször apokalipszis-pánikot.

Kerek évszámok

Nem csak 2000-ben, de már 1000-ben is várták a világ végét. Nem véletlen az sem, hogy Szent István királyt 1001. január elsején koronázták meg. A keresztény világ biztosra vette, hogy az ezredik évben bekövetkezik a végítélet. Megjelenik az Antikrisztus, akit Krisztus az Üdvözítő legyőz, és pokolra kerget. Magát II. Szilveszter pápát és III. Ottó császárt is foglalkoztatta a kérdés.vv istvan

Több helyen felhagytak a földek művelésével (feleslegesnek tekintve az eljövendő világvége miatt), az iratokat pedig „ahogyan a világ vége közeledik” megjegyzéssel „visszafelé” dátumozták. Uralkodók is függesztették fel egymás közötti ellenségeskedésüket.

A második ezredforduló közeledtével még a csapból is a világvége folyt. Sokan úgy vélték, hogy az ítéletnapot a számítógépek szabadítják majd ránk, sok komputer képtelen megkülönböztetni egymástól a 2000-es és az 1900-as dátumokat. Senki se tudta biztosan, hogy ez a valóságban mivel is fog járni, azonban sokan katasztrofális következményeket vizionáltak, többek közt hatalmas áramszüneteket és nukleáris holokausztot. A fegyvereladások ennek a hatására kirívóan megugrottak, és sokan fogtak bunkerépítésbe.

A meg nem született Messiás anyja

A Brit-szigetek szülöttje volt Joanna Southcott (1750–1814), az angol szektavezető azt állította, hogy terhes, és a méhében az új Messiást hordozza. A leendő gyermeknek nevet is adott: Shilohnak hívta a magzatot. A születés dátumának 1814. október 19-ét kiáltották ki, ám a korabeli feljegyzések szerint „terhessége semmi eredményhez nem vezetett", valamint a világvége sem következett be jóslata szerint.

vv ladaja

Nem sokkal később a nő meghalt. Egy titkos jegyzeteket tartalmazó dobozt hagyott hátra, amelyet rendelkezése szerint csak a halála után lehetett felnyitni, 24 püspök jelenlétében. Érthető módon egyetlen magas egyházi személy sem volt kíváncsi a nőszemély által lefirkantott jövendölésekre, így a dobozt nem nyitották fel, később pedig nyoma veszett. A hölgynek mindezek ellenére később számos követője akadt.

Negyedszerre sem találta el

vv William MillerAz új-angliai farmer, William Miller hosszú éveken át tanulmányozta a Bibliát, és azt a következtetést szűrte le, hogy az irodalmi szövegben benne rejlik, hogy az Úr mikorra tervezi a világ elpusztítását. Először 1843. március 21. és 1844. március 21. között sejtette a nagy véget, ám később már 1843. április 23-áról szólt a fáma. Sokan hittek neki, és eladták mindenüket. Csakhogy Jézus Második Eljövetele nem következett be, elmaradt a világvége. A Miller köré szerveződött csoport, melyet Millerita mozgalomként is emlegetnek, javarészt feloszlott, egy részük viszont megalapította a Hetednapi Adventista Egyházat.

Mormon Armageddon

1835-ben Joseph Smith a Mormon egyház megalapítója összehívta a felekezet vezetőit, és a gyűlésen elmondta nekik, hogy az Úr közvetlenül szólott hozzá, és az eszmecseréjük alatt kiderült, hogy Jézus az elkövetkezendő 56 évben vissza fog térni a Földre, ami egyben az idők végezetét, az Armageddont is jelenti. Ennek legkésőbb 1891-ben kellett volna bekövetkeznie.

Halley üstökös

vv ustokos1881-ben rájöttek, hogy az üstökös csóvája mérges gázból, cianogénből áll (mint az a névből is látszik, hasonló a cianidhoz). Ez azonban nem váltott ki nagyobb visszhangot, egészen addig, míg 1910-ben fel nem bukkant a Halley üstökös a láthatáron. Mindannyian halálos gázban fogunk fuldokolni? A New York Times és a többi lap vezércikkben tette fel a kérdést, pánikhangulatot keltve az USA-ban és külföldön egyaránt. A tudósok persze mondták, hogy ez nem fordulhat elő, de a tömegen már eluralkodott a hisztéria.

Füllentő piramisok

vv piramisCharles Taze Russell a piramisok angolszász mértékegységben számított méreteiből és bibliai „adatok" alapján számolta ki, hogy 1874-ben véget ér a világ. Később, a Jehova tanúi alapítójaként azt állította, hogy inkább 1914 lesz a második eljövetel időpontja. Amikor a vég mégsem következett be, a jehovisták módosították a jövendölés jelentését, és azt állították, hogy az időpont Jézus láthatatlan uralmának kezdetét jelöli. A világ pusztulására a következő időpontokat adták meg: 1914, 1915, 1918, 1920, 1925, 1941, 1975 és 1994.

A rekorder riogató

A keresztény Bible rádió alapítója, Harold Camping 1988. május 21-ét jelölte meg a világ utolsó napjának. Miután ez nem jött be, 1994. szeptember 6-ra módosította a jóslatában szereplő időpontot, majd néhány éve 2011. május 21-et adta meg az apokalipszis pontos idejének. Amikor tavasszal sem jött el a vég, közölte, hogy mégis inkább 2011. október 21-én jön el a világvége. Annak ellenére, hogy számtalan jövendölése egytől egyig befuccsolt, a keresztény rádiózás mogulja bízik abban, hogy előbb-utóbb csak beletrafál a napba, amikor elpusztul a föld.

Kétezer után

A kerek évszám nem hozta el a világ végét, azonban 2001-el léptük át a 21. század küszöbét, ami szintén szolgáltatott okot az aggodalomra. Aztán rettegett dátumként lesték sokan 2006. június 6-át is, a hatodik év hatodik hónapjának hatodik napját, azaz a sátán napját (666).

vv fekete

2007. április 13-ára egy névtelen angol fogadó 10 fontot tett fel néhány héttel korábban arra, hogy az Apokalipszis akkor jön el. Ha nyer, megtízezerszerezte volna a pénzét. De veszített. Azoknak sem lett igazuk, akik 2008. szeptember 11-én attól tartottak, hogy a hadronütköztető üzembe állítása fogja fekete lyukba rántani a világot és így fog az eltűnni nyomtalan.

Legközelebb dátumok

Ha netán mégis túlélnék 2012. december 21-ét, akadnak újabb dátumok, amelyek közeledtével újra pánikolhatunk. Például megtörténhet, hogy a következő, a tavaszi napforduló alkalmával, március 21-én jön el az apokalipszis.

vv jegolvadasEgyes híresztelések szerint, amelyek a NASA adataira hivatkoznak, az év végén fog tetőzni a most sokáig csendes nap mágneses aktivitása, és hatalmas napkitörések fognak mágneses viharokat kelteni a Földön a civilizáció pusztulását kiváltva. Ennek csúcspontja viszont 2013 májusára várható.

Megjelöltek már távolabbi dátumot is. Klímakutatók szerint 2040-ra fog a Sarkköri óceán jégpáncélja teljesen felolvadni és ez okozza majd ez emberiség végét, szeptember 8-áig. 

 

Kimaradt?