Kedvezne az autósoknak a tervezett KRESZ-módosítás

A KRESZ újabb módosítására nyújtottak be javaslatot a képviselőházban. A tervezet szerint a közlekedési kihágásért megbírságolt sofőr óvását a lakhelye szerinti illetékes bíróság tárgyalja, nem annak a településnek az illetékes bírósága, ahol a kihágás történt.

A javaslat előterjesztői  szerint a módosítás kedvez a gépjárművezetőknek, ugyanis nem kell hosszú távolságokat megtenniük, ha óvást emelnek egy lakhelyüktől távoli városban kiszabott bírság ellen – írja a Digi24. A törvénytervezet elérhető itt.

A tervezet indoklása szerint amellett, hogy az autósok időt takarítanak meg, az óvások száma is jelentősen emelkedhet, mivel sok esetben a megbírságolt személyek csak azért nem fordulnak a bírósághoz, mert az ügyük tárgyalásáért nagyon sokat kell utazniuk.

A jelenlegi szabályozás szerint függetlenül attól, hogy az elkövetett kihágás okozott-e testi sértést, az óvásokat ott tárgyalják, ahol a kihágás történt. A módosító javaslat szerint ha a kihágás nem járt személyi sérülésekkel, az óvás elbírálásában a sofőr lakóhelye szerinti bíróság az illetékes.

Kapcsolódók

Kimaradt?