Elkezdték a piramisok átvilágítását

Az elmúlt évtizedek egyik legizgalmasabb tudományos munkáját indították el tavaly októberben Egyiptomban - írja a hvg-hu. A Scans Pyramids névre keresztelt projektben a kutatók egy különleges eljárás segítségével igyekeznek feltérképezni a piramisok struktúráját. Az ősi Egyiptomból megmaradt építményeket kozmikus sugárzásnak tették ki, hogy kiderüljön, pontosan milyenek is belülről. A japán, francia és kanadai régészek nemrég már be is mutatták első eredményüket.

Az IFLScience beszámolója szerint az archeológusok elsőként a Kairó 40 km-re délre fekvő, 100 méteres magas Bent (azaz a tört falú) piramist “világították át”. A kutatók mindezt egy speciális szerkezet, a müon-szkenner segítségével érték el, ami a röntgen elvéhez hasonlóan működik. A müon részecskék – amit a tudósok 1937-ben a kozmikus sugárzásban fedeztek fel – képesek több száz méternyi kőzeten is áthatolni, ami tökéletessé teszi őket arra, hogy a segítségükkel átvizsgálják a piramisokat.

Az építmények belsejébe 40 darab olyan filmet helyeztek el, ami képes felfogni a müon-részecskéket. A kutatók 40 napon keresztül bombázták ezeket a filmeket a müon-szkennerrel, hogy végül egy képpé állítsák össze az egészet. Ennek köszönhetően a világon elsőként sikerült “lefotózniuk” a piramisban található második kamra alakját, valamint meghatározni a szerkezetét. Az archeológusok szerint ez csak a kezdet volt, hamarosan pedig Hufu, Hafré piramisát, valamint a Vörös piramist is átvilágíthatják majd. A kutatás idén év végén zárul le, utána jöhetnek majd a pontos eredmények.

Kapcsolódók

Kimaradt?