Ponta: péntek délután iktatják be a kormányt

A Szociál-Liberális Szövetség (USL) társelnökeinek sikerült megoldaniuk a miniszteri mandátumok elosztása kapcsán felmerült vitás kérdéseket, így hamarasan elkezdődhet a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatása, délután pedig lezajlik a bizalmi szavazás a kormény egészéről a parlamentben – közölte péntek délelőtt Victor Ponta kinevezett kormányfő az USL vezetőinek ülése után.

A választásokon győztes pártszövetségben csütörtök délután robbant ki vita, amikor kiderült, hogy Victor Ponta megfosztott tárcájától három minisztert, köztük egy liberális (PNL) és konzervatív párti (PC) politikust. Emiatt Crin Antonescu liberális pártelnök összehívta az USL vezetőségét, ám a vitákat estig nem sikerült megnyugtatóan rendezni. Ezért Victor Ponta és Crin Antonescu péntek reggel ismét leült tárgyalni.

Ponta az újabb tárgyalási forduló végén után nem részletezte, hogy mi volt a feszültségek oka és miként lehetett rendezni a vitás kérdéseket. "Olyan kormánunk lesz, amilyent elképzeltem" - jelentette ki. A hírtelevíziók felfigyeltek arra, hogy Crin Antonescu az ülés után nem állt a sajtó elé. Az első kommentárok szerint ez annak a jele, hogy megromlott a viszony az USL társelnökei között.

Kimaradt?