Herman Ottó emléktáblát avatnak a BBTE-n

Herman Ottó neves természettudós, zoológus emléktáblájának avatására június 22-én kerül sor a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Állattani Múzeumának új főbejáratánál a Mikó-kertben (Klinikák utca 5-7) - tájékoztat az egyetem közleményben. A BBTE és az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság közös rendezvényét a Magyar Földművelésügyi Minisztérium és a Herman Ottó Intézet támogatja.

Az ünnepi eseményen dr. Ioan-Aurel Pop akadémikus, a BBTE rektora, dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a budapesti Herman Ottó Intézet főigazgatója és dr. Rákosy László egyetemi tanár, a BBTE oktatója mondanak avatóbeszédet.

Herman Ottó (1835-1914) neves természettudós, zoológus, néprajzkutató, régész 1864-1871 között az Erdélyi Múzeum-Egylet által létrehozott kolozsvári Állattár munkatársa volt. Az Állattár jogutódja a ma is működő Állattani Múzeum, amelynek alapításához Herman Ottó gyűjtései és tudományos tevékenységei meghatározóan hozzájárultak. Gyűjteményének egy része mai napig is megtekinthető az Állattani Múzeumban. 

Az avatást követően tudományos tanácskozásra is sor kerül az Állattani Múzem épületében Örökségvédelem Erdélyben: a kulturális és természeti értékek megőrzésének perspektívái címmel. A tanácskozás keretében az értékmegőrzés és fejlődés lehetőségeit vitatják meg művészettörténeti, antropológiai és ökológiai szemszögből az előadók. 

Kimaradt?