Andronescu rúgott még néhányat a tanügyi törvénybe

Mandátuma utolsó napjaiban is módosította Ecaterina Andronescu oktatási miniszter a tanügyi törvényt. Kezdeményezésére utolsó ülésén a kormány sürgősségi rendelettel feloldotta a rektori tisztség és a parlamenti mandátum közötti összeférhetetlenséget.

A sürgősségi rendelet további módosításokat tartalmaz. E szerint az egyetemi tanárok nyugdíjazásuk után is rektorrá választhatók, az egyetemek vezetői politikai pártokban is vezető tisztséget tölthetnek be, a doktorátusirányító tanárok doktorandusainak maximális számát pedig a felsőoktatási intézmények szenátusa határozza meg.andro

Mint ismert, korábban az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) megállapította, hogy Ecaterina Andronescu szenátori és rektori tisztsége összeférhetetlen. Andronescu már nem lesz tagja az új kormánynak, de szenátori mandátumot szerezett, amelyet a törvénymódosítás révén nyugodtan megőrizhet.

Az oktatási minisztert korábban többször is bírálta az ellenzék – köztük az RMDSZ szakpolitikusai is –, amiért rövid mandátuma alatt alaposan megtépázta a Boc-kormány idején elfogadott tanügyi törvényt. Egyik legfontosabb módosítása az úgynevezett szakmai érettségi bevezetése volt.

Kimaradt?