Cioloș szerint a menekültkérdést nem lehet megoldani befogadási kvótákkal

A menekültkérdést nem lehet megoldani kötelező befogadási kvótákkal - jelentette ki pénteken Dacian Cioloș miniszterelnök.

A kormányfő a Radio Classique francia rádiónak adott interjúban hangsúlyozta, elsősorban az Európai Unió külső határainak védelmét kellene biztosítani, és azt kell megakadályozni, hogy az illegális bevándorlók bejussanak Európába. Románia nem támogatja a Brüsszel által megszabott kötelező befogadási kvótarendszert, de Bukarest hamarosan fogadja az első menekülteket - mondta a román kormányfő.

Rámutatott: Románia teljesítette a határok védelmére vonatkozó kötelességét, hiszen Románia határai az egyik legbiztonságosabbak. Emellett Bukarest az uniós határvédelmi ügynökségben (Frontex) is jelentős szerepet játszik, hiszen Görögországban és Olaszországban - ahol a legnagyobb a migrációs nyomás - Németország után a második legnagyobb hozzájáruló tagállam - magyarázta Cioloș.   

Képmutatásnak nevezte, hogy egyes tagállamok a romániai korrupció elterjedtségére hivatkozva ellenzik Bukarest schengeni csatlakozását. Úgy vélte, Románia teljesített valamennyi olyan feltételt, amelyek meg voltak szabva a csatlakozási kritériumok között, és amelyek alapján a régi tagállamok is a határellenőrzés nélküli térség részévé váltak.

A kormányfő szerint míg korábban a schengeni csatlakozásról technikai szempontok szerint döntöttek, most már politikai kérdéssé vált, ami zavarja a románokat, ugyanis az a benyomás alakult ki,  hogy a tagállamok eltérő bánásmódban részesülnek. Románia schengeni csatlakozása ellen Franciaország és Németország emelt vétót 2011-ben, majd Hollandia vétózta meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?