Több embert megtámadott egy megvadult kézdivásárhelyi kutya

Nyolcszáz lejre büntettek egy kézdivásárhelyi férfit, akinek láncról elszabadult kutyája megharapott egy asszonyt.

A háromszéki hatóságok tájékoztatása szerint a kutya kiszabadult az udvarról, majd több személyt is megtámadott, egy asszonyt kézen és mellkason harapott.

A megvadult állatot végül egy állatorvos segítségével sikerült megfékezni, és véglegesen elaltatni. Mint kiderült, a gazdája nem oltatta be veszettség ellen, és nem is látta el chippel a kutyáját, ahogyan az törvény szerint kötelessége lett volna.

Az állat tetemét a sepsiszentgyörgyi állategészségügyi hivatal laboratóriumába szállították. Mivel viselkedése arra utalt, hogy veszett lehet, azonnal riadóztatták a Kovászna megyei Közegészségügyi és Állategészségügyi Hatóságokat, valamint a kórházat és a fertőző betegségek osztályát. A veszettség kimutatására elvégzett gyorstesztek negatívak lettek.  

Hogy teljesen kizárják a veszettséggel való fertőzés lehetőségét, alaposabb vizsgálatot is végeznek, amelynek eredménye 28 nap múlva várható - mutat rá közleményében a Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. Sikó Barabási Sándor főállatorvos elmondta, a megvadult kutya gazdáját 800 lejre bírságolják.

A szakember ugyanakkor felhívja a lakosság figyelmét, hogy minden kutyát és macskát be kell oltani veszettség ellen, az ebeket pedig azonosító mikrochippel is meg kell jelölni.  

Kapcsolódók

Kimaradt?