Szexért cserében elnéző volt a sofőrvizsgázó nővel a háromszéki rendőr

Őrizetbe vett csütörtökön a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Sepsiszentgyörgyön két rendőrt és egy autós oktatót, akik a gyanú szerint pénzt és szexuális szolgáltatásokat is kértek és kaptak több háromszéki sofőrvizsgázótól jogosítványuk kibocsátásért cserében.

A csütörtöki kényszerintézkedések előzményeként szerdán 11 háromszéki és Neamț megyei helyszínen tartottak házkutatást az ügyészek. A DNA közleménye szerint 24 órára őrizetbe vették Filip Ilie Cristian rendőrfelügyelőt, akit Neamț megyéből helyeztek ki a Kovászna megyei Gépjármű- és Gépjárművezetés-ellenőrző Hivatalhoz. A férfit azzal gyanúsítják, hogy két esetben fogadott el csúszópénzt a sofőrvizsgákra jelentkezőktől és három esetben bűnrészes megvesztegetésben.

Őrizetbe helyezték továbbá Anton Costel Adrian rendőrfelügyelőt, aki a gyanú szerint 14 esetben vett el csúszópénzt és egy esetben szexuális szolgáltatásokért cserében segített egy hölgynek megoldani a sofőrvizsga elméleti próbáját.

Előzetesbe helyezték Koter Gábor autós oktatót is, akit befolyással való üzérkedéssel és megvesztegetésben való bűnrészességgel gyanúsítanak. Az ügyészek szerint több esetben a férfi volt a közvetítő, aki révén a sofőrvizsgázók a biztos siker érdekében eljuttatták a csúszópénzt a vizsgáztató rendőröknek.

A DNA közleménye szerint a vádlottak idén január és április között több személytől kértek és kaptak 100 lej és 1000 euró közti összeget, továbbá vendéglői ellátást, egy esetben pedig szexuális szolgáltatást sikeres sofőrvizsgáért cserében. Az ügyészség csütörtökön kéri a brassói bíróságtól a két rendőrtiszt 30 napos őrizetbe vételét.

Egymást érték a botrányok

Mint arról beszámoltunk, a Kovászna megyei Gépjármű- és Gépjárművezetés-ellenőrző Hivatal az elmúlt években több korrupciós botrányban is érintett volt. Tavaly két személyt vizsgáltak, mivel azt ígérték ügyfeleiknek, hogy befolyásukat latba vetve, pénzért tudnak jogosítványt szerezni. Tavalyelőtt egy sepsiszentgyörgyi rendőr bukott le, amikor pénzt fogadott el, amiért cserében étengedett a sofőrvizsga gyakorlati próbáján egye jelentkezőt.

Azt megelőzően 2009-ben a Kovászna megyei Gépjármű- és Gépjárművezetés-ellenőrző Hivatal öt munkatársa ellen indult eljárás mivel kiderült, hogy törvénytelenül írtak forgalomba autókat. Az intézmény alkalmazottainak egy része ugyan megtarthatta munkahelyét, de ügyfelekkel nem érintkezhettek, kizárólag papírmunkát végezhettek. Ez megnehezíti a sepsiszentgyörgyi hivatal tevékenységét, az ügyfelek folyamatosan panaszkodnak a lassú ügyintézésre, a hosszú sorokra és a kelleténél ritkábban megszervezett hajtási vizsgákra.

A mostani korrupciós botrányba keveredett Neamț megyei rendőröket egyébként éppen amiatt kellett Háromszékre kihelyezni, hogy segítsék a sepsiszentgyörgyi hivatal nehézkes munkáját, viszont jelek szerint ők se tudtak ellenállni a csúszópénz csábításának. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?