FRISSÍTVE: Lemondásra szólította fel az EMNP vezetését Sorbán Attila

Sorbán Attila választmányi elnök szerint csúfos vereséget jelentenek a helyhatósági választások eredményei az Erdélyi Magyar Néppárt számára, ezért felszólította az EMNP jelenlegi vezetését, hogy azonnali hatállyal mondjon le, és tegye lehetővé a tisztújító kongresszus összehívását. FRISSÍTÉS: Az EMNP közleményben pontosította, hogy Sorbán Attila a választmányi elnöki mandátuma idő előtt megszűnt.

„A választásokon való alacsony részvétel az bizonyítja, hogy az EMNP nem tudta hitelesen eljuttatni a választópolgárokhoz az üzenetét és célkitűzéseit, akik számára nem sikerült a jelenlegi politikai elittel szembeni alternatívát kínálni” – írja a Maszolhoz is eljuttatott közleményében a politikus.

 Sorbán Attila szerint a gyenge választási eredményekért kizárólag a Néppárt elnökségét és országos vezetését terheli a felelősség. Szerinte az elmúlt két év során elmulasztott munka, a belső ellenzék kiszorításának káros hatásai, az országos szintű szervezetlenség, és az elmúlt két (sőt négy év) sorozatos téves döntései vezettek ide.

 A választmányi elnök kifejti: az erdélyi magyarság létérdeke, hogy egy hiteles és változtatni képes jobboldali erő olyan alternatívát tudjon számára kínálni, amely képes megakadályozni a Romániában zajló magyarellenes megnyilvánulásokat és intézkedéseket. „Meggyőződésem, hogy az EMNP képes lenne ezt az alternatívát felmutatni, viszont az ismételt (immár negyedik) kudarcos verség komoly kérdéseket vet fel a jelenlegi vezetőség irányvonalát illetően” – teszi hozzá.

Állásfoglalása végén Sorbán Attila felszólítja az EMNP jelenlegi vezetőségét, hogy azonnali hatállyal mondjon le, és tegye lehetővé a tisztújító kongresszus összehívását.

Mint ismert, az EMNP-nek egyetlen önálló polgármesterjelöltje sem tudott győzni az önkormányzati választásokon, a párt a jelenlegi két polgármesteri mandátumát is elveszítetette.

FRISSÍTÉS: EMNP sajtóirodája rövid közleményben reagált Sorbán Attila állásfoglalására. E szerint a Hargita megyei szervezetben 2015 májusában tartott tisztújítást követően Sorbán Attila már nem tagja az Országos Választmánynak, ezért a párt szervezési és működési szabályzata értelmében a választmányi elnöki mandátuma idő előtt megszűnt. "Az ebben a minőségben való megnyilvánulása jogtalan címhasználatnak minősül" - közölte a sajtóiroda.

Kapcsolódók

Kimaradt?