Nem veszített polgármesteri tisztséget Arad megyében az RMDSZ

Arad megyében sikerült megtartania az öt polgármesteri mandátumot az RMDSZ-nek, még az a kérdés, hogy a megyei közgyűlésbe és az aradi városi tanácsba hány képviselője jut be az érdekvédelmi szervezetnek. A polgármester-választást a negyedik mandátumát kezdő Gheroghe Falcă (Nemzeti Liberális Párt) nyerte – nem hivatalos eredmények szerint – a szavazatok 42 százalékával.

A helyhatósági választások előtt az eddigi öt polgármesteri tisztség megőrzését, és lehetőleg a számuk növelését tűzte ki célul az RMDSZ Arad megyei szervezete. Nagyiratos (Papp Attila), Kisiratos (Korondi-Józsa Erika), Németpereg (Kovács Imre), Tőzmiske (Haász Tibor), valamint Szinte községben (Erdős Bálint) az RMDSZ-es jelölt nyert, egy kivételével mind az eddigi elöljárók, akiknek érdemeit növeli, hogy román többségű vagy vegyes nemzetiségű településeken őrizték meg helyüket.

Az egyetlen kivétel a majdnem színmagyar Kisiratos, ahol Korondi-Józsa Erika személyében Arad megye első női RMDSZ-polgármesterét iktatják majd be hivatalába.

Legalább ennyire fontos, hogy hány képviselője jut be a magyarságnak a helyi képviselő-testületekbe. Két fontos döntéshozatali fórumon, a megyei tanácsban és az aradi városi képviselő-testületben eddig két-két mandátuma volt az RMDSZ-nek, és az alacsony részvételi arány, no meg a magyarság számának csökkenése miatt kérdéses, hogy ezeket sikerül-e megőrizni (négy alpolgármester is volt az RMDSZ-nek az elmúlt ciklusban). Erre választ csak a végleges eredmények tudatában kapunk, amely hajnali három órakor várható. Arad megyében egyébként 49,4 tized százalékos, a megyeszékhelyen 36,1 tized százalékos volt a részvételi arány.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Arad megyében nem indított polgármesterjelölteket, csak Kisjenőben és Varsándon állított tanácsosi listát, eredményeket azonban éjfél után sem kaptunk még a választási szereplésről. Nagyzerénden és Pécskán is magyar jelölt nyert, de ők a Nemzeti Liberális Párt színeiben indultak.

Kapcsolódók

Kimaradt?