3000 éves bűntény: felesége ölte meg III. Ramszeszt

Brutális gyilkosság áldozata lett III. Ramszesz fáraó, de mindezt csak a mostani modern eszközökkel lehetett bebizonyítani. A bűntényre CT-vizsgálatok során derült fény.

III. Ramszesz 65 éves korában távozott az élők sorából. Az úgynevezett torinói jogi papirusznak köszönhetően közismert, hogy a fáraó ellen egyik felesége, Tije összeesküvést szervezett, mert a saját fiát, Pentaverét akarta trónra ültetni a kijelölt trónörökös, Iszet királyné fia helyett. Mindeddig vita tárgya volt azonban, hogy a cselszövésnek esett-e áldozatul a fáraó, a korábbi vizsgálatok ugyanis nem fedeztek fel külsérelmi nyomokat III. Ramszesz múmiáján.

ramszesz falon

A rejtély megoldására Albert Zink professzor, a bolzanói Múmiakutató Intézet igazgatója vállalkozott egyiptomi, olasz és német szakemberekkel karöltve. A kutatócsoport megvizsgálta III. Ramszesz földi maradványait, ahogy a mellette talált, 18-20 évesen elhunyt ifjúét is, aki kíntól eltorzult arca miatt „sikító" múmiaként vált ismertté.

A komputeres tomográfia tanúsága szerint a fáraónak elvágták a torkát, a gyilkosok mély, 7 centiméter széles sebet ejtettek, elmetszve az uralkodó légcsövét és nagy artériáit. „A vágás oly mély, hogy gyakorlatilag a gerincig hatol. Halálos sebről van szó, és csaknem biztos, hogy ez okozta a fáraó halálát" - hangsúlyozta Albert Zink.

ramszeszmumiaja

Mint Albert Zink kifejtette, előfordulhat, hogy a metszést a balzsamozók ejtették, ám hasonló vágást egyetlen más múmián sem fedeztek fel eddig, ráadásul mágikus gyógyhatású amulettet találtak a sebben.

„Teljesen egyértelmű, hogy az amulettet azért helyezték a vágásba, hogy a túlvilágon begyógyítsa a sebet. Az ókori egyiptomiak számára rendkívül fontos volt, hogy a másvilágon teljes testi épségben jelenjenek meg, ezért a balzsamozók gyakran protézisféléket használtak a hiányzó testrészek pótlására" - magyarázta Zink professzor.

ramszesz3mumia

A nemzetközi kutatócsoport genetikai bizonyítékokat talált arra, hogy a kínhalált halt „sikító" múmia Ramszesz rokona volt, nagy valószínűséggel Pentavere hercegről van szó. Összeesküvőként ő nem kapott királyi temetést: „nem távolították el a belső szerveit, sem az agyát. Szokatlan a múmia vörös színe, furcsa szaga van, ráadásul kecskebőrrel takarták le, ami tisztátalannak számított az ókori Egyiptomban, egyfajta halálon túli büntetésről lehet szó" - fejtegette Albert Zink.

Kimaradt?