Béremelésért tüntettek az aradi villamosvezetők

Mintegy ötven villamosvezető tüntetett csütörtökön az UTA téri depónál, jobb munkakörülményeket és fizetéseket követelve. A Mediafax hírügynökség tudósítása szerint kora délben, fél 12-kor és délután fél négykor szervezték a megmozdulást, amikor éppen váltás volt, tehát a villamosközlekedést nem érintette a megmozdulás.

A Helyi Közszállítási Vállalat (CTP) vezetői főleg amiatt elégedetlenek, hogy csak minimálbért kapnak, holott van akinek a szolgálati ideje több mint harminc év. A kollektív munkaszerződés módosításával és a munkatörvénykönyv szerinti besorolással fokozatosan veszítettek a járandóságukból, hol a túlórapénzt, hol a szabadságpénzt vágták le, és elestek különböző pótlékoktól is – állítják az elégedetlenkedők, akik szerint a vállalaton belüli két szakszervezet sem képviseli megfelelően az érdekeiket.

A CTP műszaki igazgatója, Petru Cuvineanu azt mondta a Mediafax tudósítójának, hogy a besorolás szerint a közel 600 alkalmazottból mintegy 400 a minimálbért kapja fizetésként, nem csak a villamosvezetők. Hozzátette, a kollektív munkaszerződésben foglaltak szerint augusztus elsejétől átlagosan 16 százalékos béremelést kapnak az alkalmazottak.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?