Felmérés: minden negyedik romániai naponta iszik alkoholt

Az italozási szokásokról készített, legutóbbi GfK- felmérés szerint egy átlagos napon minden negyedik romániai iszik alkoholt.

Az alkohol-fogyasztók száma év közben változó. A fogyasztási csúcs a meleg időjárású hónapokban, április-szeptember között jelentkezik. A román állampolgárok kedvenc alkoholos itala a sör és a házi készítésű bor, a szezon-jellegű fogyasztás azonban itt is megfigyelhető: nyáron a sör, a hideg hónapokban a bor a kedvenc ital.

Az elmúlt év októbere és 2016 márciusa között a bor részaránya az összes fogyasztáson belül majdnem háromszorosára nőtt. A romániaiak naponta átlagosan 2,5 pohár italt fogyasztanak. Az esetek felében forró italokat isznak, kávét és kávét tartalmazó keverék italokat. A fogyasztás több, mint harmada hűtött, cukros üdítő, 16 százaléka pedig alkoholos ital.

Minden tizedik román naponta legalább egyszer bárokban vagy éttermekben iszik valamit. A nyári időszakban, amikor a kerthelyiségek nagyon népszerűek, ez az arány eléri a 20 százalékot.  A víz- és a tejivás mellett a forró, üdítő, illetve alkoholos italok átlagos napi fogyasztása meghaladja a fél litert (630 ml).

A felmérést 18 és 60 év közötti fogyasztók körében készítették.

Kapcsolódók

Kimaradt?