Gyógyszerpanama: letartóztatták az aradi pszichiátria vezetőjét

Az országszerte több mint két tucat kórházra és rendelőre kiterjedő vizsgálat nyomán a harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték Delia Marina Podeát, az Arad Megyei Sürgősségi Kórház Pszichiátriai Osztályának vezetőjét, egyetemi tanárt – írja a Vocea Transilvaniei portál.

A vádhatóság szerint Podea csúszópénzt kért és kapott olyan személyektől, akik betegnyugdíjaztatni akarták magukat, holott erre nem lettek volna jogosultak. Az érintetteket gyakorlatilag csak papíron kezelték fiktív pszichés betegségekkel, amelyek alapján kérhették betegállományba helyezésüket.

Az ügyészek szerint emellett a vezető orvos tagja volt annak az egészségügyi szakemberekből álló bűnszövetkezetnek, akik dokumentumokat hamisítottak, kísérleti gyógyszereket próbáltak ki a betegeken és sok esetben tudtuk nélkül végeztek klinikai vizsgálatokat a pácienseken; utóbbiak esetében a kórházi zárójelentésbe nem került be, hogy valójában milyen kezelésben részesültek.

A beutaltak személyi adataival visszaélve fiktív teszteket is végeztek, és a gyógyszegyáraktól, illetve az egészségbiztosítótól ezekre is kértek elszámolást. Podea hivatali befolyással azt is elérte, hogy az alárendelt rezidens orvosok és asszisztensek is részt vegyenek a machinációkban – állítják az ügyészek.

Az aradi orvost a fővárosban fogják kihallgatni.

Kapcsolódók

Kimaradt?