Több román katona megy jövőre külföldi szolgálatra

Az idei 1181-ről 1401-re növelte a jövőre külföldi szolgálatra küldhető katonáinak és civil alkalmazottainak létszámkeretét a bukaresti védelmi minisztérium - hagyta jóvá pénteki ülésén a legfelső védelmi tanács (CSAT).

Románia ugyanakkor feleannyi belügyi alkalmazottal vesz részt jövőre a NATO, ENSZ és EBESZ nemzetközi misszióiban, mint idén: a külföldre vezényelhető román rendőrök és csendőrök száma az idei 1530-ról 783-ra csökken.

A CSAT elfogadta a román hadsereg átalakításának, fejlesztésének és felszerelésének 2026-ig szóló ütemtervét, amely arra az összpárti konszenzussal tavaly elfogadott kötelezettségvállalásra alapoz, hogy bárki is alakítana kormányt a következő évtizedben Bukarestben, a bruttó hazai termék legalább két százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra.

A tanácskozásról beszámoló Klaus Johannis államfő sajtótájékoztatóján elmondta: a CSAT akciótervet fogadott el az egészségügyi rendszer hiányosságainak felszámolásáról is, tekintettel arra, hogy a hígított fertőtlenítőszerek vagy kórházi fertőzések a polgárok életét veszélyeztetik, és így nemzetbiztonsági kockázatnak minősülnek.

A CSAT elfogadta a cernavodai atomerőmű hármas és négyes blokkjának megépítéséről szóló szakminisztériumi jelentést. Az elnök a több ízben elhalasztott beruházással kapcsolatos legújabb terveket nem részletezte, csak annyit közölt, hogy Románia továbbra is prioritásnak tekinti az új reaktorok üzembe helyezését, ami 30-32 százalékra növelhetné az atomenergia részesedését az ország energiatermelésében.

Kapcsolódók

Kimaradt?