Nagyváradi tervek: ingyenes szűrővizsgálat és számítógép-kezelő tanfolyam

Önkormányzati támogatással ismét szűrővizsgálatokat végeztetnének nagyváradi, elsős és ötödik osztályos diákokon, a végzős diákokat pedig ECDL (Európai Számítógép Használói Jogosítvány), vagy igény szerint más hasonló tanfolyam elvégzésben támogatnák, mondta Huszár István alpolgármester.

Nagyvárad RDMSZ-es polgármesterjelöltje közölte: a szűrővizsgálatok elvégzésének támogatását 2011-ben, az RMDSZ frakció javaslatára hagyta jóvá a váradi önkormányzat, azonban a kezdeményezés 2012 után abbamaradt. Az első évben 1293 elsős és 1196 ötödikes diáknak, míg a második évben 1751 elsősnek és 1781 ötödikesnek végezték el ingyenesen vér- és székletvizsgálatot, szemészeti és fogászati felmérést és a diákok hallását is megvizsgálták.

Huszár István szerint a szűrővizsgálatok újraindítása is támogatná a váradi családokat, akárcsak a végzősök ECDL-vizsgája 550 lejes költségeinek fedezése, ennek ötlete szintén régebben merült fel, de eddig nem valósult meg. A váradi önkormányzat jelenleg a másodikos diákok úszásoktatását támogatja, a diákok így féláron tanulhatnak úszni.

Huszár István azt is felidézte: az RDMSz tavalyi, kolozsvári kongresszusán a családok támogatása a prioritások közé került, a tervezett váradi intézkedések pedig ezt a célt szolgálják.

Kapcsolódók

Kimaradt?