Veszélyes könyv: Így ásd el a hullát, ha soha nem akarsz lebukni

Zavarba ejtően egyszerű ma Magyarországon olyan tudáshoz jutni, melyet eddig az internet legsötétebb bugyraiban, esetleg terroristák kiképzőtáboraiban lehetett fellelni. Nemrég ugyanis magyarul is megjelent egy könyv, melynek segítségével "szórakozva" megtanulhatunk rabolni, ölni, vagy holttestet eltüntetni úgy, ahogy a profik csinálják. 

A könyvet egy leszerelt Navy Seal titkos ügynök írta, a benne levő – tényleg – halálos technikákat pedig olyan profi kémek dolgozták ki, akik rendszeresen szembesülnek életveszélyes helyzetekkel, és alkalmazták is ezeket a módszereket. „Nem célunk, hogy létrehozzunk egy veszélyes polgári réteget, szórakoztatni akarunk és önvédelemre tanítani” – áll a könyv előszavában, melyhez egyébként maga Bear Grylls túlélőceleb írt ajánlást.

A kötet egyébként világszerte milliós számban fogy, több országban vezető pozíciót foglal el a sikerlistákon. Magyarországon eddig – szerencsére – nem kapott akkora nyilvánosságot, az ATV-nek Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő hívta fel a figyelmét a könyv létezésére, véletlenül találkozott vele egy könyvesboltban. „Az elmúlt években a hivatalos szervek számtalan alkalommal felhívták a figyelmet arra, mekkora probléma, hogy az interneten fellelhetőek olyan praktikák, melyek elsajátításával egyszerűen lehet bombát készíteni. Vagy, hogy hogyan kell különböző támadásokat előkészíteni” – magyarázta a biztonságpolitikai szakértő. 

A könyvvel tényleg az a legnagyobb probléma, hogy tippeket ad a legkegyetlenebb bűncselekmények kivitelezéséhez, mint például egy rablógyilkosság. De az a legszomorúbb, hogy segítségével nem csak arra válhatunk alkalmassá, hogy megöljünk valakit, hanem hogy profi módon – megvezetve a hatóságokat – megússzuk a büntetést - írja az atv.hu. A kötet írója tanácsokat ad arra, hogyan tudjuk eltüntetni a DNS-ünket vagy az ujjlenyomatunkat a bűntett helyszínéről. Vagy a hullát. A bármelyik könyvesboltban megvásárolható könyv 3 fajta technikát mutat arra, hogyan tudunk úgy eltemetni egy holttestet, hogy azt jó eséllyel soha nem találják meg a nyomozók.

„Magyarországon eddig a bűnözők, a bűnüldöző szervek szerencséjére nem tudták azt, hogy hogyan kell nyom nélkül eltemetni egy holttestet. Számtalan gyilkos azért bukott le, mert azokat az apróságokat nem vették figyelembe, ami ebben a könyvben le van részletesen írva” - magyarázta Tarjányi az atv.hu-nak.

A nyugalmazott titkos ügynök pár ezer forintért (3000 ft a könyv, azaz 42 lejbe kerül) bárkit megtanít arra, hogy hogyan kell esernyőből ólmosbotot készíteni, vagy hogyan tudunk halálos fegyverré alakítani egy golyóstollat. De megtudhatjuk azt is, hogyan készíthetünk egyszerű újságpapírból szegecses bunkósbotot, vagy lánc és lakat segítségével nehézfegyvert közelharchoz. Emberünk azokra is gondolt, akiknek épp nincs a keze ügyében esernyő, újság vagy lakat. Ők egy rövid leírás és néhány ábra áttanulmányozásával képessé válhatnak „megsemmisítő könyökütés bevitelére”. De ököllel is megtanít úgy ütni, hogy annak elszenvedője minimum elveszítse az eszméletét. „Az ellenség kiütésének kulcsa, hogy úgy kell bevinni az ütést, hogy az agy előre-hátra csapódjon az agyvízben” - írja a „szórakoztató kézikönyv”, amely szerint azért szükséges elsajátítani ezen technikát, mert zárfeltörés közben érheti kellemetlen meglepetés az embert, a fegyvert pedig túl körülményes ilyenkor előkapni.

Megdöbbentő, de a könyv részletes leírást ad autólopáshoz is, de segítségével megtanulhatunk garázsajtót felfeszíteni és biztonsági kamerákat megtéveszteni. Hasznos leckék ezek akár piti tolvaj valaki, akár az Iszlám Állam fanatikusa, aki tömegeket készül lemészárolni, és épp a menekülési útvonalát tervezi...

A műben természetesen sietnek hangsúlyozni, hogy a szerző és a kiadó semmilyen felelősséget nem vállal azokért a sérülésekért, amelyek könyvben olvasott információk helyes vagy helytelen felhasználása miatt következnek be. A magyar kiadó is hangsúlyozza, hogy soha ne próbáljuk ki a volt titkos ügynök által lejegyzett és közzétett halálos technikákat. Kérdés az, hogy ezek a felhívások mennyire tántorítanak el egy rablásra vagy gyilkolásra készülő bűnözőt, aki ennek a könyvnek a segítségével pallérozza az elméjét. Valószínűleg semennyire. Tarjányi Péter szerint abszolút felelőtlen hozzáállás a kiadó részéről, hogy megjelentette ezt a könyvet, és hasonlóan a könyvesboltokat is felelősség terheli azért, mert kirakják a polcaikra, és mindenki számára elérhetővé teszik ezt a kiadványt. 

Kimaradt?