Elkészült a kovásznai menedékház

Elkészült a kovásznai menedékház: az ingatlan utolsó láncszemét képezi annak a pályázatnak, amelynek keretében a kiépítették a sípályát, illetve az oda vezető utcákat leaszfaltozták.

A menedékház felépülése több szempontból is fontos, hiszen több feladatot lát majd el: működik szálláshelyként, vendéglátóipari egységként és egyben egészségügyi ellátópont is, amely bármelyik sípálya esetében fontos a működtetés szempontjából. Az épületet Kovászna önkormányzata önerőből készítette el.

Május 21-én, szombaton, a fürdővárosban tartott sajtótájékoztató keretében Gyerő József helyi tanácsos, a szövetség polgármesterjelöltje nem csak az átadásra váró ingatlanról, hanem a környéket érintő további tervekről is beszélt: „Mi kovásznaiak úgy gondoljuk, hogy a város jövője csak a turisztikai szolgáltatások fejlesztésével képzelhető el. Kovászna fellendülését a turizmus határozta meg, ugyanakkor a jövőt másképp látjuk. Jelenleg turisztikai infrastrukturális szempontból, illetve az idegenforgalom milyenségét tekintve a 80’ évek szintjén vagyunk. Ezen kell változtatni, a város természetes természetes gyógyászati erőforrásait, illetve a nemzeti érdekeltségű fürdőváros minősítés kihasználásával állandó, és az üdülési jegyektől független forgalmat kell generálni. A turizmust egyben fejlesztési keretnek akarjuk használni más gazdasági ágazatok fellendítésére. Az elkövetkező években az idegenforgalmi ingadozásokat ki akarjuk egyensúlyozni. A turizmus minden formája a városlakók érdekeit kell szolgálja. Erre egyik mód a rekreációs szabadidőközpont létesítése, pontosan ide a sípálya környékére. Kalandpark, spa és szabadtéri medencék szerepelnek a tervben”.

A helyszínen látványtervet is megtekinthettek a sajtó képviselői. Elmondása szerint az ilyen típusú beruházások több millió eurós költséget jelentenek, ezeket első sorban Európai Uniós pályázatokból kívánják előteremteni, ugyanakkor a megyei tanács, illetve a szaktárcák segítségére is számítanak.

Tamás Sándor megyei tanácselnök leszögezte: „Kovászna az hely, amely a megyében található öt város közül arányaiban a legjobban fejlődött infrastruktúra terén. Romániában a nemzeti össztermék 1 százaléka származik turizmusból, Székelyföldön ez az érték 2 százalék, míg a fürdővárosban az idegenforgalom város gazdaságának nagyjából 50 százalékát jelenti. Az elkövetkező időszak nagy feladata, hogy úgy fejlesszük Kovászna turizmusát, hogy a helyi közösségnek, a helyi vállalkozóknak egyaránt javára váljon. Fontos, hogy hosszú távban gondolkozzunk, programokban képzeljük el a jövőt. Az elmúlt 8 év munkája is ilyen fejlesztés volt, hasonlókat tetvezünk a továbbiakban is. Ezek a fejlesztések nem egyik napról a másikra jönnek létre: Kovászna Megye Tanácsa az elmúlt években is, és a továbbiakban is segíti a munkát.”

Bodó Lajos megyei tanácsos a hangsúlyozta: a pályázatok sikere gyakran a megyei önkormányzat segítségén múlt, az önrészek kifizetésében és szakmai területen nyújtott támogatás terén mindig partner volt Kovászna Megye Tanácsa. 

Kimaradt?