Fémdetektorral vizsgálták át az aradi magánegyetem évzáró ünnepségének résztvevőit

A terrorfenyegetettséggel magyarázták az óvintézkedést. A szervezők arra hivatkoztak, hogy az orvosi fakultáson tanulók zöme arab.

Az aradi Vasile Goldiş Nyugati Egyetem tanévzáró ünnepségére érkezőket (akiknek zöme arab hallgató és hozzátartozóik voltak) fémdetektorral vizsgálták át, mielőtt beléptek a rendezvénynek otthont adó Expo kiállítási központba – írja a Mediafax hírügynökség. A magánegyetem vezetősége az Európát érintő migránshullámmal és terrorfenyegetettséggel magyarázta az óvintézkedést.

Az évzáró ünnepségre több mint 1400 személy volt hivatalos, a tanárok és hallgatók mellett a diákok hozzátartozói is. Az egyetem különböző karain sok külföldi tanul, az orvosi fakultás végzőseinek zöme az arab országokból érkezett ösztöndíjas.

A romániai egyetemek közül elsőként alkalmazott elővigyázatosság gyakorlatba ültetésével egy őrző-védő szolgálatot bízott meg a tanintézmény. A cég 16 embere vizsgálta át a meghívottakat, akik csak akkor léphettek be, ha szerepelt a nevük a meghívottak listáján.

A Mediafax helyszínen lévő tudósítója megszólaltatott több egyetemi hallgatót is az eljárással kapcsolatban. Egy romániai diáklány egyetértett az alapos vizsgálattal, mivel „sok arab van itt”. Egy külföldi egyetemista viszont túlzottnak tartotta az intézkedést, de hozzátette, hogy „biztonsági okokból alá kell vetnünk magunkat, még ha olyan is, mintha a repülőtéren lennénk”. Hozzáfűzte azt is, hogy a családjából tízen jöttek el az évzáró ünnepségére. „Én Tunéziából vagyok, a barátom Izraelből. Nem nagyon értjük az egészet, de elfogadjuk” – mondta két másik fiatal.

Horaţiu Papiu, az egyetem külföldi diákjaival foglalkozó főosztály vezetője szerint problémamentes volt a beléptetés. „Számunkra a legfontosabb a diákjaink és hozzátartozóik biztonsága, ezért hoztuk ezt az intézkedést” – mondta a Mediafaxnak.

A Goldiş-on évről évre mind több észak-afrikai és közel-keleti hallgató tanul, de vannak olasz- és franciaországi egyetemisták is. Nem ritka, hogy egy-egy új építésű lakótelepen egész emeleteket vagy lépcsőházakat bérelnek a külföldiek.

Kimaradt?