Négy és fél év felfüggesztett börtön Rácz Károlynak

A Kovászna megyei törvényszék első fokon négy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Rácz Károlyt. A volt kézdivásárhelyi polgármesterre csúszópénz elfogadása miatt szabták ki a felfüggesztett szabadságvesztést.

Az elöljárót tavaly márciusban a korrupcióellenes ügyészség (DNA) tetten érte, amint tízezer lej megjelölt készpénzt vett át Áda József helybéli vállalkozótól. Rácz Károly a tárgyalás során kitartott amellett, hogy politikai támadás áldozata, nem csúszópénzt vett el, hanem kölcsönt kért az üzletembertől.racz-karoly-kezdi b.jpg.ashx

Az ügyészség szerint a volt kézdivásárhelyi polgármester azért kért csúszópénzt Áda Józseftől, hogy biztosítsa az önkormányzattal megkötött, sóderszállításra vonatkozó kétmillió lejes szerződésének zavartalan lebonyolítását. A vádirat szerint Rácz Károly a csúszópénzért cserében biztosította a vállalkozót, hogy az önkormányzat rendszeresen megrendeli a sódert és kavicsot, illetve kifizeti az építőanyagok ellenértékét.

A volt kézdivásárhelyi polgármester védőügyvédje, Ioan Adam hétfőn azt nyilatkozta a sajtónak, hogy benyújtotta fellebbezését a fellebbviteli bíróságra. A korrupciós ügy múlt heti, utolsó tárgyalási fordulóján az ügyész letöltendő börtönbüntetést és a vagyoni zárlat fenntartását kérte a bíróságtól, míg a védőügyvéd felmentést vagy a kiszabható legkisebb büntetést kért a védence számára.

Rácz Károlyra 2008 és 2012 között Kézdivásárhely Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott polgármestere volt.

Kimaradt?