Konstruktív ellenzékben marad az RMDSZ

Nem lesz kormányon az RMDSZ – közölte a szövetség vezetőivel folytatott hétfő délutáni egyeztetések után Victor Ponta tisztségben lévő kormányfő és miniszterelnök-jelölt, a választásokon győztes Szociál-Liberális Szövetség (USL) társelnöke.

A politikus azonban hangoztatta: továbbra is együtt akar működni az RMDSZ-szel, mint a romániai magyar közösséget képviselő „egyetlen politikai szervezettel”. Újságírói kérdésre elmondta, a szövetség államtitkári és ügynökségvezetői posztokat sem kap az államigazgatásban.

„A kisebbségi jogokhoz kapcsolódó területeken, oktatásban, kultúrában jelen lesznek az államigazgatásban a magyar közösség képviselői is, de politikai szinten az RMDSZ nem vesz részt a kormányban” – magyarázta Ponta.ponta masolat

Kelemen: konstruktív ellenzékben leszünk

Kelemen Hunor szövetségi elnök a tárgyalások után közölte: az RMDSZ ellenzékbe vonul. Elmondta, parlamentben nem szavaznak bizalmat a kormánynak. „Ha csak a miniszterelnök személyéről lenne szó, szívesen bizalmat szavaznánk. Ám ilyen körülmények között a kormány egészének nem szavazunk bizalmat, amúgy is megvan a beiktatáshoz szükséges parlamenti támogatottsága” – jelentette ki.

A politikus megerősítette, az RMDSZ államtitkári vagy más, alacsonyabb döntéshozói szinten sem vesz részt a kormányban. Hangsúlyozta, konstruktív ellenzéki szerepre készülnek, ami azt jelenti, hogy a kormánytöbbség bizonyos kezdeményezéseit – ha ez megfelel a romániai magyar közösség érdekeinek – akár támogathatják is.hunor

Kelemen Hunor utalt arra, hogy a koalíciós tárgyalások a liberálisok ellenkezésén buktak el. „A PNL döntése jelentette az akadályt” – fogalmazott, utalva arra, hogy a Crin Antonescu vezette párt vezetősége már korábban elvi döntést hozott az RMDSZ kormányból történő kizárásáról.

Kovács: nem könyörögni mentünk

Kovács Péter főtitkár, az RMDSZ-es tárgyalódelegáció tagja a maszol.ro-nak elmondta, a liberálisok csak akkor voltak hajlandók a közös kormányzás lehetőségéről beszélni, ha a szövetség lemond az alkotmány első cikkelyének módosításáról. Ez a paragrafus nemzetállamként határozza meg Romániát.

„Ezt a feltételt mi nem tudtuk elfogadni. Ezen a tárgyaláson nem kormánytisztségekért könyörögtünk az USL-nek. Nekünk is voltak feltételeink, amelyekből nem engedhettünk” – mondta a politikus.

Kimaradt?