Újabb támogatást kaptak ifjúsági és kulturális programok a kolozsvári önkormányzattól

Újabb 3 millió lejjel támogatja a civil szervezetek ifjúsági és kulturális programjait a kolozsvári önkormányzat. A második pályázati szakaszban benyújtott projektek között a magyar szervezetek programjai több mint 1 millió lejes támogatásban részesülnek.  

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, az RMDSZ polgármesterjelöltje elmondta: így 1 800 000 lejre nőtt az idén a magyar kulturális és ifjúsági projektekre szánt támogatás Kolozsváron, ami alig kevesebb, mint a kormány által országszerte valamennyi kisebbség számára pályázati úton juttatott összeg.

A tavaszi pályázati szakaszban kiemelt támogatást kap a helyi tanácstól a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi fesztivál ötödik kiadása, valamint a Kolozsvári Magyar Opera Kolozsvár várossá nyilvánításának 700. évfordulóját ünneplő rendezvénye. Szintén a kiemelt projektek között található a fiatalok számára meghirdetett részvételi költségvetési program is, de támogatásban részesülnek egyéb, már hagyományossá vált programok is.

„A már megszokottá vált rendezvényeink, valamint az új kezdeményezések adják Kolozsvárnak azt a pezsgést, amitől egyre inkább a sajátunknak érezhetjük ezt a várost. Éppen ezért fontos, hogy a kolozsvári magyar közösség számára az őt megillető támogatás ne csak járjon, hanem jusson is. Az elmúlt öt év alatt megtízszereztük – 1 millióról 11 millió lejre emeltük - a kulturális és ifjúsági pályázatok keretösszegét, ezen belül biztosítva a magyar programok, rendezvények arányos támogatását. Az RMDSZ kezdeményezésére a város kiemelt jelentőségű rendezvényei külön költségvetési keretből gazdálkodhatnak, így a Kolozsvári Magyar Napok, az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál és a Kolozsvári Állami Magyar Opera programjai is kiemelt támogatásban részesülnek” – mondta Horváth Anna, a Szövetség kolozsvári polgármesterjelöltje.

Szintén a második pályázati időszakban a szociális jellegű projektek is újabb támogatást nyertek – így például az Életfa Családsegítő Egyesület közösségépítő programjaira 30 ezer lejes támogatást nyújt a kolozsvári önkormányzat.

A történelmi magyar egyházakat pedig a helyi költségvetésből idén 425 ezer lejjel támogatja a Kolozsvári Városi Tanács.

Kapcsolódók

Kimaradt?