Kovács Péter: az RMDSZ nem hajlik kompromisszumra

Nem valószínű, hogy az RMDSZ kompromisszumként elfogadna államtitkári vagy más, második vonalbeli vezetői posztokat miniszteri tárca helyett a Szociál-Liberális Szövetséggel folytatott koalíciós tárgyalásokon – mondta a maszol.ro-nak Kovács Péter főtitkár.

„Az nekünk nem megoldás, hogy bent is vagyunk meg nem is a kormányzásban” – fogalmazott az RMDSZ tárgyalódelegációjának tagja a délutáni koalíciós egyeztetések előtt egy órával.kovacspeter

Kovács Péter az államfő és a parlamenti pártok vezetőinek délelőtti konzultációján is részt vett. Tájékoztatása szerint a találkozón az RMDSZ nem javasolt kormányfőt Traian Băsescunak. A szövetség álláspontja az volt, hogy a választásokon győztes pártszövetség jelöltjét kell kinevezni miniszterelnöknek.

Az RMDSZ-es tárgyalódelegáció másik tagja, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök szintén nem tart valószínűnek kompromisszumot abban a kérdésben, hogy a szövetség miniszteri szinten vegyen részt a kormányban. Emlékeztetett arra, hogy ezt az álláspontot az RMDSZ vezetői a Szövetségi Képviselők Tanácsának marosvásárhelyi ülésén is megfogalmazták.borbolycsaba

Arra a kérdésünkre, el tudja-e fogadni az RMDSZ az országot nemzetállamként meghatározó alkotmánycikkely sérthetetlenségét, amit korábban Crin Antonescu liberális pártelnök a miniszteri szintű közös kormányzás feltételéül támasztott, Borboly kijelentette: „ezzel az erővel Antonescu arra is kérhetett volna, hogy valljam magam románnak”.

A politikus szerint a liberálisok dolga eldönteni, hogy az Európa számára is pozitív üzenetet hordozó, kiegyensúlyozott kormányzásra készülnek, „vagy csak a parlamenti matematikát veszik figyelembe”.

 

Kimaradt?