Így fogadták Kolozsváron a Boldogasszony zarándokvonatot

Körülbelül egy órás késéssel futott be csütörtökön a kolozsvári állomásra hétvégi csíksomlyói búcsúra igyekvő Boldogasszony zarándokvonat. A kincses város magyar közössége muzsikával és darázsfészekkel fogadta a szerelvényen utazó magyarországi zarándokokat.

A késés miatt a szervezők arra kérték az utasokat, ne szálljanak le a vonatról, ezért a peronról kínálták őket a süteménnyel.

A zarándokokat Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere is köszöntötte. „A legnagyobb magyar katolikus zarándokhelyre, Csíksomlyóra igyekvő nemzettársainkat üdvözölni annyit jelent, mint felülemelkedni mindenen, amitől sokfélék, sokszínű közösség vagyunk, és csak arra figyelni, abban egymásra találni, ami egy nemzetté alakít bennünket: keresztény hitünk, szülőföldünk, anyanyelvünkhöz és kultúránkhoz való ragaszkodásunk. Ezekhez az értékekhez való kötődésünkben, hűségünkben erősít meg ez a mai esemény itt, Kolozsváron” – fogalmazott az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje.

Antal Géza, a zarándokvonat fogadását megszervező Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum elnöke arról beszélt, mennyire fontos, hogy a magyarországi zarándoklatra indulók találkozzanak a kolozsvári magyarokkal. „Ezáltal is hangsúlyosabbá tehetjük együvé tartozásunkat, azt, hogy az erdélyi magyarság dolgozik, értéket teremt és a nemzet részeként hozzájárul a magyarság jövőjéhez” – jelentette ki.

Az utasokat Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja és Ft. Kovács Sándor kolozs-dobokai főesperes is köszöntötte.

A Boldogasszony-zarándokvonat csütörtök reggel futott ki a budapesti Nyugati pályaudvarból, és 14.48 órakor kellett volna Kolozsvárra érkeznie. A zarándokokat útjuk során Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Maroshévízen és Gyergyószentmiklóson ünnepség keretében fogadják.

A Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat pénteken, május 13-án szintén 14:48 órakor érkezik a kolozsvári állomásra. A két vonaton összesen több mint 2000 magyarországi zarándok utazik a pünkösdi búcsúra. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?