Négy diákból egyet megaláznak az osztálytársak

Négy diákból egyet megaláznak az osztálytársak az iskolában, tízből hármat pedig veréssel fenyegetnek - derült ki a Salvați Copiii gyermekmentő alapítvány kedden közzétett felméréséből.

A tanulmányban annak jártak egyebek mellett utána, mennyire ismerik a tanulók a bullying kifejezést, és mi áll az iskolai erőszak hátterében.

Az alapítvány programkoordinátora, Diana Stănculeanu elmondta, gyakori és szinte magától értetődő jelenség a romániai iskolákban a diákok egymás közötti erőszakoskodása. Hozzátette, a felnőttek azzal hárítanak, hogy az iskola egy szükséges "harctér", ahol a gyermekek „megedződnek”, ahol mindenki úgy boldogul, ahogy tud. Ezzel a hozzáállással az a gond, hogy nem számolunk azzal: az erőszak sérülést okoz, nyomot hagy a gyermekek személyiségében - magyarázta.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az iskolai erőszak és a családon belüli bántalmazás szorosan összefügg. "Azok a gyermekek, akiket otthon fizikailag vagy érzelmileg bántanak, továbbviszik a látott magatartást az osztálytársaikkal fenntartott kapcsolatukban is. Ez azt jelenti, hogy könnyedén magára vállalják az áldozat szerepét, hiszen ez megszokott számukra" - figyelmeztetett a szakember.

A tanulmányból kiderül, a kirekesztés, az elszigetelődés, a veréssel fenyegetés és az osztálytársak előtti megalázás szinte hétköznapi a romániai iskolákban. Tíz megkérdezett diákból ketten elismerték, több alkalommal is kirekesztették valamilyen csoportból a társai, és tízből hárman pedig elmondták, megtiltották másoknak, hogy bizonyos osztálytársakkal játszanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?