Nincs meglepetés: Ponta alakíthat kormányt

Victor Ponta jelenlegi miniszterelnököt, a választásokon kétharmados győzelmet arató Szociál-Liberális Szövetséget kérte fel az államfő kormányalakításra – közölte hétfőn délben az elnöki hivatal.

Traian Băsescu délelőtt valamennyi parlamenti párt vezetőjével konzultált a kormányfő személyéről. Sajtóértesülések szerint ezen a találkozón Victor Pontán kívül nem javasoltak mást a december 9-i választások után megalakítandó új kormány élére. Az RMDSZ-t Kelemen Hunor, Borbély László, Verestóy Attila, Borboly Csaba és Kovács Péter képviselte a cotroceni-i találkozón.

Vasile Blaga, a parlamenti mandátumok csaknem 14 százalékával rendelkező jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke korábban közölte, hogy pártjának nincsenek kormányalakítási ambíciói, ellenzékben marad, és nem tesz javaslatot a miniszterelnök személyére. Blaga azt is közölte, hogy pártja nem szavaz meg olyan kormányt, amelyben nem vesz részt.ponta

Dan Diaconescu, a mandátumok 11,5 százalékával rendelkező populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) alapító elnöke közölte, hogy pártja Victor Pontát javasolja miniszterelnöknek, mert ez volt a választók akarata. Diaconescu hozzátette, arra kéri Băsescut, hogy miután aláírta Ponta kinevezését, mondjon le, mert Ponta jelölése összeegyeztethetetlen korábbi kijelentéseivel, amelyekben alkalmatlannak nevezte őt a kormányfői posztra.

Kelemen Hunor, a mandátumok 4,5 százalékával rendelkező RMDSZ elnöke korábban azt mondta, az RMDSZ természetesnek tartja, hogy az alakítson kormányt, aki megnyerte a választásokat, és az államfő az USL jelöltjét, Victor Pontát bízza meg kormányalakítással, attól függetlenül, hogy az RMDSZ tagja lesz-e az új kormánynak, vagy sem.

Az alkotmány szerint az államfő jelöl miniszterelnököt, miután konzultált a parlamenti pártokkal: az alaptörvény egyébként semmilyen megkötést nem ír elő az elnök számára a miniszterelnök-jelölt személyét illetően.

Cikkünk frissül

Kimaradt?