Hogyan lehetne elfogadtatni a globális felmelegedés tényét?

Az elmúlt években több kutatás is készült a globális felmelegedés tényének elfogadásáról. A legutolsó a Yale és a George Mason egyetemek által publikált tanulmány, a politikai hovatartozás és a globális felmelegedés elfogadásának kapcsolatát vizsgálja. Eredményeikből megtudhatjuk, hogy az Egyesült Államok lakosságának 73 százaléka fogadja el, hogy létezik a felmelegedés.

A liberálisoknál és demokratáknál 71 százalék, míg a konzervatív republikánusoknl 47 százlék az arány - írja a Guardian alapján az index.hu. Ez javuló tendencia, mivel a konzervatív republikánusok 28 százaléka csak két éve fogadta el, hogy van globális felmelegedés. Azt, hogy a problémát az emberiség okozza, az amerikaiak 56 százaléka fogadja el, a demokraták 49 százaléka, a konzervatívok 26 százaléka.

Dan Kahan szociológus szerint a kulturális identitás erősebb lehet a tudományos érveknél, így az ideológia immunissá teheti az embereket a tényekre. Sőt mi több, létezik az ún. „ smart-idiot ”-hatás, ami azt jelenti, hogy a magasabban képzett konzervatívok kevésbé hajlandóak elfogadni a felmelegedést alátámasztó tényeket, mint alacsonyabban képzett társaik. Ennek oka, hogy ideológiájukban nehezebb megingatni őket.

A teljes lakosság körében a magasabb képzettségűek nagyobb arányban fogadják el, hogy a globális felmelegedés létező dolog. Egy másik kutatás azt mérte, hogy a jelenség fizikai jellemzőinek ismerete milyen hatással van a felmelegedés okainak és következményeinek elfogadására. A kutatásban részt vett 2495 ember az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Kanadából, Svájcból, Németországból és Kínából származott. A kínai, német és svájci válaszadók jóval többet tudtak a globális felmelegedés fizikai sajátosságairól, például az üvegházhatásról, mint amerikai és kanadai társaik, és jóval érzékenyebbeknek mutatkoztak az okozott hatásokra és az okozók elleni küzdelemre.

A kutatások szerint a kulcs tehát az, hogy az üvegházhatást megértők, akik ismerik a szakértők konszenzusos véleményeit és akik elismerik, hogy az emberiség okozza a változásokat, magasabb arányban elfogadják a globális felmelegedés létét és következményeit. Tanítani kell tehát a lakosságot, hogy érzékenyebbek legyenek a környezeti változásokra, tudva, hogy az ideológiai okokból nem elérhetők csak kis részét teszik ki a társadalomnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?