Pozitívan véleményezték Varga Attila alkalmasságát az alkotmánybírói posztra

Pozitívan véleményezte szerdai ülésén a képviselőházi jogi szakbizottsága Varga Attila alkalmasságát az alkotmánybírói tisztségre. Az alkotmányjogászt az RMDSZ-t jelölte a posztra.

Mint kedden megírtuk, az eddigi gyakorlat szerint az alkotmánybíróság egyik tagját a romániai kisebbségek soraiból nevezi ki a parlament. A következő hetekben három alkotmánybíró mandátuma jár le, köztük a Puskás Bálinté is. Az RMDSZ azt szeretné, hogy helyét Varga Attila volt képviselő vegye át a taláros testületben.

A magyar alkotmányjogász kinevezéséről a képviselőház dönt, várhatóan a jövő héten – tudtuk meg Máté András frakcióvezetőtől, a jogi bizottság tagjától. A politikus elképzelhetőnek tartja, hogy Varga Attilának nem is lesz ellenjelöltje, ugyanis a liberálisok által javasolt Mona-Lisa Neagoe nem jelent meg a szerdai meghallgatáson.

"Az alkotmánybíró-jelöltek alkalmasságát a törvény szerint a jogi szakbizottságnak a kinevezés előtt véleményeznie kell. A liberálisok jelöltje nem jelent meg a bizottság mai ülésén, így elvileg Varga Attila az egyetlen jelölt a posztra" – magyarázta Máté, aki azonban felvetésünkre nem zárta ki, hogy a szakbizottság egy későbbi időpontban mégis véleményezi Mona-Lisa Neagoe alkalmasságát.

Máté András nem tudott választ adni arra a kérdésünkre, miszerint mi az esélye annak, hogy a képviselőház Varga Attilát nevezze ki alkotmánybírónak abban az esetben, ha ellenjelöltje is lesz. "Ez majd kiderül a szavazáskor" - jelentette ki.

FRISSÍTÉS: Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke az MTI-nek elmondta: ígéretet kaptak a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párttól, hogy a plenáris szavazáson is támogatják Varga Attila kinevezését. "Gyakorlatilag a szociáldemokratákon múlik: ha ők támogatják, akkor Varga Attila alkotmánybíró lesz. Erre nekünk van szóbeli ígéretünk, és bízunk abban, hogy az utolsó pillanatban nem fogják meggondolni magukat. Mindkét házban nekik (a szociáldemokratáknak) és szövetségeseiknek van többségük, tehát más konstrukcióban a többséget nem lehet megszerezni jelenleg" - magyarázta az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?