Tovább szépítik a csíksomlyói Mária-kegyhelyet

További felújítási munkálatokra kerül sor a csíksomlyói Mária-kegyhely infrastruktúrájának javítására, felújítására - tájékoztatott közleményben Borsodi L. László ferences sajtóreferens. A kivitelezést a magyar kormány támogatja, amely a 2015-ben 20 millió forintot, mintegy 290 ezer lejt különített el erre a célra. 

Az összeget még 2015-ben kiutalta a magyar kormány, és el is kezdődtek a munkálatok, amelyek máig tartanak. A megvalósításokról és a tervekről fr. Bőjte Mihály csíksomlyói házfőnök elmondta, a támogatás első, kisebbik részét, 5 millió forintot (73 ezer lejt) a Kis- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben található Hármashalom oltár felújítására fordították a csíksomlyói ferencesek. 

Az utóbbi időben minden tavasszal a pünkösdi búcsú előtt kisebb-nagyobb javításon esett át az oltár emelvénye, több helyen ki kellett cserélni a deszkákat. A tetőzet hiányzó zsindelyeit is igyekeztek pótolni, azonban a rongálódás miatt ez egyre körülményesebbé vált - tájékoztatott Bőjte Mihály. Az időközi javításokat önerőből végezték, az anyagi forrásokat a Csíksomlyói Ferences Kolostor a kegytemplomba látogató hívektől befolyt adományokból biztosította.

"Mivel az eső, a hó és a fagy látványosan megrongálta a Hármashalom oltár tetőzetét, kiderült, hogy csupán szakszerű beavatkozással és a zsindely teljes kicserélésével menthető meg. A felújítás során meglepetésként ért, hogy a két fő tartóoszlop alja teljesen elkorhadt, és ki kellett vágni a korhadt részeket. Így erre az időre teljesen fel kellett támasztani az egész tetőszerkezetet, és megoldást kellett találni a hiányzó rész pótlására. A misézés helyén a dobogó rész is nagyon elkorhadt, azt is kicseréltük, és egy kissé megnöveltük, hogy a miséző főpapság kényelmesebben elférjen az oltár körül. Mivel azt tapasztaltuk, hogy a tetőszerkezetet tartó kőfal ázik, ezért szigetelési munkálatokat végeztünk. A tetőn a teljes zsindelyt jó minőségű új zsindelyre cseréltük, amit parafinos vegyszerrel itattunk át, hogy tovább tartson. A kereszt felső részét is megjavítottuk. Az építményre villámhárítót szereltünk, ami eddig nem volt, ezért fordulhatott elő öt évvel ezelőtt, hogy a villám belecsapott. Az elvégzett munkálatokkal remélhetőleg meghosszabbítottuk az építmény életét, hogy még sok búcsús szentmise színhelye lehessen" - magyarázta a csíksomlyói házfőnök. 

A fennmaradó 15 millió forintból 2015 pünkösdjére lefestették a kegytemplom két toronysisakját egyéb bádogfelületekkel együtt. A felújításokat a zarándokház felújításával folytatták: belső és külső szigetelést végeztek, felújították a szobákat, rendbetették a mosdókat, új tusolókat és illemhelyiségeket alakítottak ki, külön, speciális részt készítettek a mozgássérültek számára. Felújították a fűtésrendszert, a villanyhálózatot, és raktárhelyiségeket alakítottak ki. Mivel a tetőtéri ablakok nagyon rossz állapotban voltak, azokat újakra cserélték. A tetőn most folynak a szükséges javítások: korszerűsítik a kegyhely csatornarendszerét, hogy összeköttetésben legyen a városi szennyvízhálózattal.

Aszfaltozni is szeretnének

Bőjte Mihály elmondta, a Kissomlyó-hegy oldalában található keresztúton a 7. állomást állítják helyre, amely megrongálódott, ugyanakkor megerősítik azokat a stációkat, amelyek a tél folyamán meglazultak, és pótolják a hiányzó részeket, amelyeket a közelmúltban elloptak. "A közeljövőben Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának segítségével szeretnénk leaszfaltozni a parkoló mellett a hiányzó felületeket, főként azokat a részeket, ahol az elsőszombatokon a Mária-köszöntők idejére az autóbuszok parkolnak" - vázolta a terveket a házfőnök. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiutalt összeg a fentebb felsorolt és még részben folyó munkálatokat nem fedezi teljes egészében, úgyhogy a fennmaradó részt már helyi forrásokból kell megoldaniuk - tájékoztatott Bőjte Mihály. Hozzátette, a kegyhely és környékének rendezése, fejlesztése tovább folytatódik. A következő tervezett munkálat egy új kegytárgyüzletet építése, amelyet még az idén szeretnék kivitelezni. "Van feladat bőven, és abban bízunk, hogy Isten segítségével és a bennünket támogató jóakaratú hívek adományából megvalósulhat mindaz, amit tervbe vettünk, vagy amit a szükség hoz elénk" - mondta fr. Bőjte Mihály csíksomlyói házfőnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?