Kovács Péter: mind az öt célunkat teljesítettük

Az RMDSZ öt célt tűzött ki a választási kampány előtt, és ezeket teljesítette – jelentette ki a maszol.ro-nak Kovács Péter főtitkár, akit arra kértünk, hogy a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) szombati marosvásárhelyi ülése előtt röviden értékelje a választási eredményeket.

A politikus tájékoztatása szerint az RMDSZ a kampány előtt célul tűzte ki, hogy érje el az öt százalékos küszöböt, nagyságrendileg ne változzon a szövetség parlamenti frakcióinak létszáma, a leadott magyar szavazatokból részesüljön nagyobb arányban, mint az önkormányzati választásokon, tartsák meg a képviseletet Erdély valamennyi régiójában a tömbmagyarságtól a szórványvidékig, illetve érjenek el olyan eredményt, amely a kormányzati szerepvállalást lehetővé teszi.

kovacsp„A kormányzati szerepvállalás még nem dőlt el, de az mindenképpen jelzés értékű, hogy a választások éjszakáján Victor Ponta, a győztes pártszövetség egyik vezetője koalíciós tárgyalásokra hívta az RMDSZ-t" – mondta a politikus.

Kovács ugyanakkor hangsúlyozta: mindenképpen szükségesnek tartja az RMDSZ területi lebontású eredményeinek alapos elemzését. „Meg kell néznünk azt, hogy a polgármestereinktől és a helyi szervezetektől kezdve az országos kampánystábig ki milyen munkát végzett, s le kell vonnunk a megfelelő következtetéseket" – jelentette ki, hozzátéve, hogy ezt az elemzést csak a későbbiekben, a hivatalos eredmények ismeretében végzik el.

A várható következményekről elmondta: elképzelhető, hogy tisztújítást írnak ki ott, ahol a helyi RMDSZ-szervezet gyengén dolgozott a kampányban. Emellett szerinte az elemzés kiindulópontja lehet azoknak az esetleges alapszabály-módosításoknak, amelyet a jövő tavaszi kongresszusán fogadna el az RMDSZ.

Az SZKT marosvásárhelyi ülésének napirendjén a szövetségi elnök politikai beszámolója, a kampányfőnök beszámolója, politikai vita, illetve Ilyés Gyula önkormányzati főtitkárhelyettes tisztségének megerősítése szerepel.

Kimaradt?