A Julmust veri a Coca-Colát a svédek karácsonyán

Decemberben akár 50 százalékkal is visszaeshet a kólafogyasztás a svédeknél, mivel ilyenkor jelenik meg a boltokban a Julmust nevű karácsonyi ital, melynek íze hasonlít a kóláéhoz, de karácsonyian fűszeres – és hagyományosan svéd.

julmusttree

A jul szó karácsonyt, a must italt jelent svédül. 1910-ben találták fel Örebróban, ahol az üdítő alapanyagául szolgáló szirupot a mai napig gyártják. Nem tartalmaz alkoholt, mint a másik svéd karácsonyi ital, az Ikeában is kapható glögg, hiszen éppen az volt vele a cél, hogy legyen valami szeszmentes is az ünnepre. Ennek megfelelően a julmust szénsavas, és lehűtve fogyasztandó, emellett édes is és karácsonyian fűszeres.

julmust manoUgyanez az ital húsvétkor is kapható ( akkor påskmustnak, húsvéti italnak hívják), de forgalmának 75%-át a karácsonyi értékesítések teszik ki. A mostani időszakban a teljes svéd üdítőfogyasztás feléért felelős a julmust, aminek megfelelően például a Coca-Cola forgalma 50 százalékkal is visszaesik.

Ezt az amerikaiak persze nem nézik jó szemmel, hiszen orbitális költségű marketingkampányokkal próbálják fokozni a kólafogyasztást minden karácsonykor, de a svédekről leperegnek a mikulásos üdítőreklámok: decemberben csak azért is a manós címkéjű julmustot veszik. Aztán az év többi részében visszatérnek a kólához.

Jelenleg azonban, ha bemegyünk egy szabadon választott szupermarketbe Svédországban, rögtön a bejárat előtt egy hegynyi julmust áll, általában néhány egyéb karácsonyi termék társaságában.

julmust svedkaracsony

A julmust íze nagyon hasonlít a kóláéra, csak „fűszeresebb”, és nem tartalmaz mesterséges anyagokat. Emellett egy pohár Coca-Colától az ember szájára és főleg fogaira leülepszik egy jellegzetes cukros-ragadós lepedék – a julmust ezzel szemben úgy édes, hogy közben nem okoz fogragacsosodást.

Kimaradt?