Sepsiszentgyörgyön is szedi áldozatait a véres virtuskodás

Az Egyesült Államokból importált, erőfitogtatáson alapuló „knockout game” áldozata lehetett az a fiatalember, akit Sepsiszentgyörgyön, a nyílt utcán leütöttek ismeretlenek.

Korábban a Maszol már beszámolt arról, hogy Romániába is begyűrűzött külföldről egy véres „játék”, amelynek résztvevői azzal szórakoznak, hogy pusztán virtusból, egyetlen ökölcsapással leütnek az utcán embereket. A „knockout game” Kolozsváron már több áldozatot is szedett, az elkövetőt – egy volt ökölvívót – pedig le is tartóztatták, majd felmentette a bíróság.

Hasonló őrült virtuskodás áldozata lehetett az a fiatal is, akinek esetéről a Székelyhon számolt be kedden. A Kolozsváron élő Morar Róbertet Sepsiszentgyörgyön ütötték le vasárnapra virradóra ismeretlenek. A fiatal nem tett feljelentést a rendőrségen, támadói azonosításához kér segítséget a nyilvánosságtól.

Morar Róbert a barátnőjével hazafele tartott a Szent György Napok rendezvényeiről vasárnapra virradóra. Egy átjárón mentek át belvárosi református templomnál, hogy beüljenek egy taxiba, amikor a zebra közepén két, fiatalnak tűnő fiú feléjük közelített. „Amikor egymás mellé értünk, egyikőjük minden előzetes figyelmeztetés nélkül teljes erejéből arcon ütött” – idézte fel a történteket. A fiatalember az ütés erejétől földre esett, s mire barátnőjének sikerült felsegítenie, támadói eltűntek.

A knockout game Amerikában kezdődött, kamaszok körében, a kilencvenes évek elején. Az első halálos áldozata 1992-ben egy norvég egyetemista volt. A „játék” lényege, hogy váratlanul, egyetlen jól irányzott és erős ütéssel üsse ki az áldozatot, lehetőség szerint halálosan, de legalábbis öntudatlan állapotba hozva. Sikertelen ütés esetén a büntetés az, hogy a bántalmazót saját társai jelentik fel a rendőrségen. Tizenegy év alatt a játéknak számtalan halálos áldozata volt, a nemzetközi média felkapta az eseteket. Ennek következményeként az egyesült államokbeli hatóságok rendkívül erőteljesen léptek fel, az ilyen esetekben ugyanazokat a büntetéseket alkalmazva a kiskorú bántalmazókra, mint a felnőttekre, bűnrészesként kezelve azokat is, akik valamilyen formában rögzítik az eseményt.

Morar Róbertnek felhasadt a szája és meglódult az egyik foga az ütéstől. Esetét maga is a kolozsvári „knockout” játékot űző fiatal bokszolóéhoz hasonlította. Azért feltételezi, hogy hasonló történhetett, mivel ismerősei körében is akadt egy ehhez hasonló eset.

Felidézte, hogy tavaly decemberben az egyik barátja ugyancsak egy lánnyal sétált haza, amikor két fiú közelítette meg őket. Az egyik odament hozzá, kezet nyújtott, mintha ismerné őket. „Az ismerősöm visszakozott, erre jött az ütés, majd sietősen továbbálltak” – mesélte esetet. „Nem az a célom, hogy ez a történet most rólam szóljon, azt szeretném, amennyiben valakik valóban hobbiból vagy játékból teszik ezt, akkor megállítsuk őket” – tette hozzá.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?