Csökkent az európai intézményekbe vetett bizalom Romániában

Tavaly július óta folyamatosan csökken az európai intézményekbe vetett bizalom Romániában - derült ki egy friss felmérésből, amelynek eredményeit csütörtökön ismertette az Adevărul.ro hírportál.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet tavaly júliusban gyűjtött adataihoz viszonyítva az Európai Unió bizalmi indexe 60 százalékról 47 százalékra, az Európai Bizottságé 50-ről 41 százalékra, az Európai Parlamenté pedig 51-ről 42 százalékra esett vissza Romániában. A nemzetközi intézmények közül a NATO vezeti a bizalmi listát Romániában, de a védelmi szövetség megítélése is 62 százalékról 55 százalékra csökkent az utóbbi háromnegyed évben.

Az európai intézményekbe vetett - hagyományosan magas - romániai bizalom csökkenését a felmérést megrendelő Adevărul a menekültválsággal hozta összefüggésbe. A lap szerint azért romlott az unió megítélése a romániaiak között, mert az európai vezetőknek nem sikerült megnyugtató olyan megoldást találniuk a kérdésre.

A felmérés szerint a hazai állami szervek népszerűségi listáját 80 százalékkal a tűzoltóság vezeti, amelyet a hadsereg és csendőrség követ 76, illetve 72 százalékkal. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) a negyedik a sorban, a vádhatóság bizalmi indexe 60 százalék körül mozog.

A politikai intézmények között az elnöki hivatal vezet 45 százalékkal (tavaly júliusban még 49 százalékon állt). A legkevesebben a parlamentben (12 százalék) és a politikai pártokban (8 százalék) bíznak.

A INSCOP közvélemény-kutatása március 21-28. között készült, az ország felnőtt lakosságának nézeteit háromszázalékos hibahatárral tükröző ezerfős mintán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?