"Levegőben" az USL-RMDSZ tárgyalások

A Brüsszel fele tartó repülőn egymás mellett ülve tárgyalt csütörtök délután a Szociál-Liberális Szövetség (USL) és az RMDSZ együttműködési lehetőségéről Victor Ponta és Kelemen Hunor. A kormányfő az Európai Szocialista Párt, a szövetségi elnök az Európai Néppárt (EPP) vezetőségi ülésére utazott a belga fővárosba.

„A repülőn az együttműködés összes lehetséges módozatát átbeszéltük informálisan Kelemen Hunorral. Érdemben csak a miniszterelnök kinevezése után tárgyalhatunk” – mondta Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján Ponta.rep

Kérdésre válaszolva megismételte azt a korábbi kijelentését, hogy nem az USL parlamenti többségének megszilárdítása érdekében tartja fontosnak az együttműködést az RMDSZ-szel. „Nyitottságot szeretnénk mutatni, elsősorban a magyar kisebbség irányában, amelynek egyetlen legitim képviselője az RMDSZ. Bármilyen sérelmeink is voltak a múltban, kötelességemnek érzem tisztelni a magyar közösség képviselőit” – hangoztatta a politikus.

Elismerte, hogy az USL tagpártjaiban nem fogadták osztatlan lelkesedéssel az RMDSZ esetleges bevonását a kormányba. Szerinte Crin Antonescu liberális pártelnök sem ellenzi a két fél együttműködését.  Leszögezte azonban azt is, hogy a jövő évre tervezett alkotmánymódosításkor nem képezheti alku tárgyát az első cikkely, amely nemzetállamként határozza meg Romániát.

Kimaradt?