Magyari Tivadar: átlátható, biztonságos oktatási rendszerre van szükség

„Az RMDSZ támogatja a fővárosban tüntető pedagógusok álláspontját, annál is inkább, mert olyan követeléseket fogalmaznak meg, melyeket a romániai magyar pedagógusokkal egyeztetve a Szövetség évek óta újra és újra szóvá tesz” – fogalmazott kedden Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök.

Úgy véli, az iskolák alulfinanszírozása, az osztályok összevonása, a tanulókat túlterhelő tantervek, a nem gyermek-, hanem bürokrácia-központú oktatás többszörösen sújtja a kisebbségi iskolarendszert, veszélyeztetve annak biztonságát.

A most elfogadott közalkalmazotti bértábla megszeg minden olyan korábbi ígéretet, amely a kezdőtanárok méltányosabb bérezésére vonatkozott. Kiszámítható és biztonságos életpálya hiányában egyre kevesebben választanak tanári szakmát, és bizonyos szaktanárokból máris hiány van. „Azonnal újra kell gondolni az oktatási intézmények finanszírozását, a kezdőtanárok bérezését. Valódi változások szükségesek a kerettantervben, fel kell gyorsítani az oktatásnak azt az újratervezését, amit maga a tanügyi törvény előír, és abba kell végre hagyni a folytonos kísérletezést az újabb és újabb tanulói generációkkal” – nyomatékosított az oktatásért felelős ügyvezető alelnök, aki azt is kiemelte, bár az oktatásszervezés több része helyi szintre került, felháborító, hogy országos szinten gyermekközpontú, hatékony, minőségi oktatás elleni döntések születnek. „Egy átlátható, tervezhető, fenntartható – egyszóval: biztonságos oktatási rendszerre lenne végre szükség” – összegzett Magyari Tivadar.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?