Marius Obreja törvénytelenül jutott mandátumhoz?

Marius Obreja háromszéki liberális pártelnök törvénytelenül jutott szenátori mandátumhoz, állítja Márton Árpád. A háromszéki RMDSZ-képviselő, a választási törvény szakértője a Sláger rádió érdeklődésére kifejtette: az ő értelmezésében a Szociál-Liberális Szövetség csak akkor juthatott volna szenátori tisztséghez Kovászna megyében, ha a rá adott töredékszavazatok összeszámolása után kijött volna egy mandátum.Marius-Obreja

Mivel Háromszéken két szenátori mandátum van, és mindkettőt a szavazatok több mint felével az RMDSZ jelöltjei nyertek meg, az USL-nek nem jöhetett ki töredék szavazatokból egy teljes mandátum, magyarázta Márton Árpád, aki szerint a mandátum elosztást matematikai képlet alapján számítógép végzi, de lehet kérni az újraszámolást.

„Meglepődtem a Marius Obreja mandátum szerzésén, ha valaki tudja erre a magyarázatot, kérem engem is világosítson fel", nyilatkozta a politikus, aki szerint megfogalmazódik benne a kérdés, hogy az országban még hány mandátumot dobott ki így a számítógép az USL számára.

Az RMDSZ képviselő szerint a Nicolae Păun roma képviselő erdővidéki mandátumszerzése érthető. A választási törvény szerint a 18 nemzeti kisebbség jelöltjeire az ország minden választói körzetében lehetett szavazni, de ott nyernek tisztséget, ahol a legtöbben szavaztak rájuk. Nicolae Păun Erdővidéken kapta a legtöbb szavazatot, mivel az előpataki, bölöni és nyárasi romák tömegesen rá adták voksukat, mondta Márton Árpád.

Háromszéken a szavazatok visszaosztása révén két új parlamenti mandátumot hoztak létre. Az Orbaiszék-Bodzavidék választási kerületben a Szociáldemokrata Párt háromszéki elnökének Horia Gramának jutott a képviselői mandátum. Itt eddig is ő volt a képviselő.  Felsőháromszéken szenátori mandátumot nyert a liberális párt Kovászna megyei elnöke, Marius Obreja, aki Olosz Gergely RMDSZ-es szenátorral egy kerületben lát el tisztséget. Sepsiszék-Erdővidék képviselői kerületben szerzett mandátumot a roma kisebbség képviselőjeként Nicolae Păun, aki a Pro Europa Roma Szövetség színeiben méretkezett meg a választásokon, és 589 szavazatot összesített. Ugyanebben a kerületben lesz képviselő Márton Árpád RMDSZ-es honatya is. A többi képviselői és szenátori mandátumot Kovászna megyében az RMDSZ jelöltjei nyerték, így Alsóháromszéken lesz szenátor Klárik László volt megyemenedzser. Sepsiszentgyörgy képviselője a parlamentben Markó Attila, Kézdiszék képviselője pedig Fejér László Ödön lesz.

Kimaradt?