Hatalmas pusztítást végeznek Japánban a folyamatos földrengések

Hatalmas erejű utórengés rázta meg pénteken a Japán délnyugati részén található Kumamoto prefektúrát. A csütörtöki földrengésnél jóval erősebb, a Richter-skála szerint 7,1-es erősségű földmozgás miatt cunamiriadót rendeltek el a régióban.

A korábbi szerencsétlenségben legalább kilencen meghaltak és több mint ezren megsebesültek. A Richter-skála szerinti 6,5-es erősségű földmozgás következtében tömeges evakuá­cióra került sor a térségben. A kitelepítettek száma meghaladja a negyvenezer főt, nagy részüket iskolákban és közösségi központokban szállásolták el. Szeizmológusok már korábban jelezték a heves utórezgések lehetőségét, így a helyi lakosok a közeljövőben vélhetően még nem térhetnek vissza otthonukba.

A földrengés jelentős infrastrukturális károkat okozott, számos lakóépület omlott össze, és a Kumamotóban található történelmi jelentőségű várkastély is megsérült. A Kjúsú szigetén fekvő nukleáris létesítmények működése ugyanakkor zavartalan, semmilyen rendellenességet sem jeleztek a hatóságok. A földmozgás epicentrumában, a regionális központtól mind­össze tíz kilométerre keletre lévő Masikiben több mint 16 ezer háztartás maradt áram nélkül.

Több ezer rendőr és tűzoltó dolgozik a károk helyreállításán, ám Abe Sinzó japán miniszterelnök újabb erősítést ígért. A mentőcsapatok feszített tempóban kutatnak túlélők után. A földrengés után hat órával, tegnap sértetlenül emeltek ki a romok alól egy nyolc hónapos csecsemőt. A japán távközlési vállalatok külön wifispotokat állítottak fel a katasztrófa sújtotta régióban, hogy biztosítsák a kommunikációs szolgáltatást a lakosság számára.

Számos internetes hírportál indított folyamatos online közvetítést az aktuális hírekről és hasznos információkról azoknak, akik nem rendelkeznek televíziókészülékkel. Az egyik telefonos alkalmazás tíz perc erejéig ingyenhívásokat tett lehetővé a túlélők számára, hogy fel tudják venni a kapcsolatot családtagjaikkal. A lakosság kezében lévő kommunikációs eszközök a hatóságok munkáját is nagyban segítik, hiszen a könnyedén beérkező bejelentések és információk növelik a kárenyhítés hatékonyságát.

Kapcsolódók

Kimaradt?