Márton Árpád: alkotmányellenes a TVR-elnök kinevezését elutasító határozat

A közszolgálati televíziónak törvényesen kinevezett elnök-vezérigazgatója van Monica Ghiurco személyében – állítja a Nemzeti Liberális Párt. A PNL beadványban kérte a házbizottságtól a hétfői szavazás eredményének újraértelmezését. A parlament mulasztására Márton Árpád RMDSZ-es képviselő hívta fel a figyelmüket.

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő „sugallatára” a közszolgálati televízió (TVR) elnök-vezérigazgatójának kinevezéséről szóló szavazás eredményének újraértelmezését kérte parlament házbizottságától a Nemzeti Liberális Párt (PNL). A beadvány szerint hétfői együttes ülésén a képviselőház és a szenátus voltaképpen elfogadta a Monica Ghiurco kinevezéséről szóló határozatot, mert ehhez nem minősített, hanem egyszerű többségre volt szükség.

Mint ismert, a parlament hétfői ülésén 194 honatya támogatta, 113 ellenezte a TVR igazgatótanácsa jelöltjének kinevezését az intézmény élére. A minősített többséghez az összes honatya legkevesebb fele plusz egy, azaz 272 támogató szavazatára lett volna szükség. Ez a szavazatszám nem volt meg, ezért a házbizottság elutasítottnak nyilvánította a Monica Ghiurco kinevezéséről szóló határozatot.

Márton Árpád a Maszolnak elmondta, a parlament a TVR működését szabályozó törvényt vette figyelembe a hétfői szavazás eredményének értelmezésekor. Ez a jogszabály valóban azt írja elő, hogy a közszolgálati televízió elnök-vezérigazgatójának kinevezéséről minősített többséggel dönt a parlament. Csakhogy egy korábbi alkotmánybírósági döntés szerint a parlament a határozatait nem minősített, hanem egyszerű többséggel fogadja el. Erre hívta fel a liberálisok figyelmét az RMDSZ-es képviselő. „Kár, hogy nem kaptak észbe már a hétfői ülésen” – jegyezte meg a politikus.

A képviselő emlékeztetett, hogy a TVR vezetőjéről történő szavazáshoz hasonló ügyben már korábban is visszakozásra kényszerült a parlament. Tavaly Dan Șova szenátor letartóztatását utasította el a felsőház arra hivatkozva, hogy a kényszerintézkedés engedélyezéséről szóló határozatot nem támogatta minősített többség. Akkor a honatyák jogállását szabályozó törvényre hivatkozva értelmezték a szavazás eredményét. Ez a jogszabály a szavazás pillanatában minősített többséget írt elő a képviselők és szenátorok letartóztatásának engedélyezéséhez.

Alkotmánybíróságra kerülhet az ügy

Időközben a parlament az alkotmánybírósági döntéshez igazította a házszabályt, a honatyák jogállásáról szóló törvényt, és több más olyan jogszabályt is, amely ellentmondott a taláros testület határozatával. A TVR működéséről szóló törvényben azonban benne maradt az alkotmányellenes paragrafus. „Ezért történhetett meg hétfőn, hogy a parlament elutasította Monica Ghiurco kinevezését” – magyarázta Márton Árpád.

A jogász képviselő elmondta, tekintettel a házbizottság összetételére, korántsem biztos, hogy a parlament vezetősége elfogadja a liberálisok beadványát. Ebben az esetben a PNL az alkotmánybíróságon támadhatja meg a Monica Ghiurco kinevezését elutasító parlamenti határozatot.

Politikai patthelyzet

Márton Árpád azonban felhívta a figyelmet, hogy ez utóbbi esetben nagyon elhúzódhat a TVR vezetőjének a kinevezése. Jelenleg ugyanis bárkit is javasol elnök-vezérigazgatónak az intézmény igazgatótanácsa, a parlamenti leszavazza. Enne oka, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) támogatása nélkül egyetlen, minősített többséget igénylő törvény vagy határozat nem tud átmenni a parlamenten.

A 13 tagú igazgatótanácsban ezzel szemben a PSD és az UNPR delegáltjainak ellenzéke van többségben, így a testület legközelebb is olyan jelöltet fog javasolni, akinek – akárcsak Monica Ghiurcónak vagy korábban George Orbeannal – nincs meg a kinevezéséhez szükséges parlamenti támogatottsága.

A képviselő szerint a patthelyzet és a hatalmas anyagi gondjai miatt a TVR jelenlegi formájában megszűnhet. „A közszolgálati televízió nem szűnhet meg, de újjá kell majd építeni az intézményt” – mondta Márton Árpád.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?