Ahogyan másokról beszélsz, olyan ember vagy

Amerikai pszichológusok nagyon érdekes eredményre jutottak mások kiismerésével kapcsolatban, szerintük ugyanis van egy kérdés, amellyel ez gyorsan megy - írja a hvg.hu. Egész pontosan lehet következtetni a másik ember személyiségére, ha az illető más emberekről mondja el nekünk a véleményét. A szakemberek szerint tehát a következő kérdéstípust kell erőltetnünk ismerkedésnél, így akár egy randevún is: mit gondol másokról?

Érdemes több emberről kikérni az illető véleményét, így mehetünk igazán biztosra, de azért ne olyanok legyenek a kérdés alanyai, akikről nyilván csak rosszat lehet mondani, mert például bűnözők. A kutatások azt mutatták ki, hogy ha valaki más emberekről több pozitív dolgot tud mondani, mint negatívat, akkor nagyon komoly eséllyel ő is pozitív mentalitású, boldog, életével elégedett és érzelmileg stabil ember.

Ha viszont a negatív jelzők vannak túlsúlyban, akkor minél inkább van így, annál jellemzőbb a másikra az önimádat és annál hajlamosabb az antiszociális viselkedésre. Ezt természetesen úgy tesztelték a kutatásban, hogy kikérték a résztvevők véleményét más emberekről, majd pszichológiai teszt alá vetették őket, hogy kiismerjék személyiségüket. Hogy biztosra menjenek, egy évvel később megismételték a kutatást ugyanazokkal, az eredmények pedig ugyanazok voltak: a pozitív vagy negatív jellemzések túlsúlya elég pontos tesztkérdés mások megismerésekor.

Kimaradt?