Ki lehet az áruló a Szociáldemokrata Pártban?

Kizárja soraiból a Szociáldemokrata Párt (PSD) azt a politikust, aki esetleges kormányalakítási megbízásához keresett támogatókat a pártban - közölte szerdán Victor Ponta miniszterelnök, a PSD elnöke, de nem volt hajlandó megnevezni a megvádolt politikust.

Traian Băsescu államfő hetek óta lebegteti azt a lehetőséget, hogy másodszor nem ad kormányalakítási megbízást Pontának, akit rendszeresen bírált, miután a kormánypártok nyáron megpróbálták elmozdítani őt az államfői tisztségből. Az USL vezetői azonban leszögezték: Ponta a választásokon győztes Szociálliberális Szövetség (USL) egyedüli miniszterelnök-jelöltje, és ha Băsescu mást jelöl, ismét felfüggesztik tisztségéből.PSD

A hírtelevíziók Micea Geoană volt PSD elnök személyében vélték felfedezni az árulással vádolt szociáldemokrata politikust, az érintett azonban azt mondta: neki az a politikai ambíciója, hogy ő jelöljön miniszterelnököt, és nem az, hogy őt jelöljék. Geoană arra utalt, hogy 2009-ben, amikor ő volt a párt elnöke, a PSD államfőjelöltjeként indult az elnökválasztáson, de alulmaradt Băsescuval szemben. A politikus nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy esetleges kormányfői jelöltsége támogatásáról puhatolózott volna párttársai körében.

Következnek a konzultációk

Az alkotmány elvileg csak arra kötelezi az elnököt, hogy konzultáljon a pártokkal, mielőtt miniszterelnököt jelöl. A hazai sajtó egy része azt feltételezi, hogy Băsescu az USL egy másik politikusát bízná meg kormányalakítással, hogy ezzel verjen éket az USL szociáldemokrata és liberális politikusai közé. Az USL vezetői már korábban jelezték, árulásnak tekintik, ha az USL-ből Pontán kívül bárki más elfogadja a kormányalakítási megbízást Băsescutól.

 Adriean Videanu, a Demokrata Liberális Párt (PDL) kampányfőnöke szerdán közölte, hogy pártja ellenzékbe készül és nem javasol senkit a miniszterelnöki tisztségre, amikor sor kerül az államfővel folytatandó konzultációra.

Băsescu korábban közleményben tudatta, hogy azonnal kihirdeti a kormányalakítási konzultációk menetrendjét, amint a hivatalos közönyben közzéteszik a választások végeredményét.

Kimaradt?