Létrejön a Természetvédelmi Területek Országos Ügynöksége

Megszavazta szerdán a képviselőház a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségének létrehozását.

Az ügynökség kompetenciái közé tartozna a természetvédelmi területek menedzsmentjének szakszerű megszervezése és ellenőrzése, illetve saját struktúrái által kezelné azon természetvédelmi területeket, amelyeknek jelen pillanatban nincs kezelője.

Az ügynökség létrehozására vonatkozó törvény-tervezetet az RMDSZ részéről Molnár Zsolt Temes megyei képviselő, a szakbizottság tagja, valamint az RMDSZ 2014-es kormányzati szerepvállalása alatt Korodi Attila parlamenti képviselő, volt természetvédelmi miniszter kezdeményezte.

„A ma megszavazott törvény-tervezet értelmében a román állam nemcsak kirakatként fogja kezelni a természetvédelmi területeket, hanem elegendő erőforrást biztosít majd arra, hogy e védett területek ügykezelése megfelelően történjen mind az ország, mind pedig a helyi közösség érdekében. A természetvédelmi területek hozzáadott értéket jelentenek egy-egy kistérségnek, így ezt csak megfelelő finanszírozással és szervezeti háttérrel lehet jól hasznosítani” – fogalmazott Korodi Attila a törvénytervezetről.

„A természetvédelmi területek kiemelt kezelésben kell részesüljenek, hiszen ezek az ország jellegzetes és különleges természeti értékekben gazdag területei. Nekünk az a feladatunk, hogy gondoskodjunk arról, hogy ezen területeket biztonságos körülmények között kezeljék, óvják. Ezt a célt szolgálja a ma megszavazott Ügynökség létrehozása” – nyilatkozta Molnár.

Kimaradt?